16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama

16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženamaPovodom 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama organizujemo 02. i 03. decembra različite aktivnosti koje imaju za cilj ukazivanje i informisanje o političko – aktivističkom djelovanju, društvenom angažmanu i ljudskim pravima.

Ovogodišnjim programom u okviru kampanje ćemo ukazati na neophodnost kritičke svijesti i borbe protiv nasilja i dominacije u svakom obliku.

Kroz performans, projekciju filma, razgovor sa dugogodišnjim aktivistkinjama i aktivistima i čitanje angažovane poezije želimo da uključimo što više ljudi i skrenemo im pažnju na bitan problem nasilja i mogućnost djelovanja ka rješavanju tog problema.

Program će se održavati u City Pub-u (Kralja Petra I Karađorđevića 103) i KAB-u (Petra Preradovića 9) i otvoren je za sve posjetiteljke i posjetioce.

16 dana aktivizma je svjetska kampanja koja obuhvata pet važnih međunarodnih datuma koji povezuju žene, nasilje i ljudska prava: 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1. decembar – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a,  3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetiom, 6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra, 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

U nastavku možete pogledati program aktivnosti

Program:

petak, 2. decembar 2016 (City Pub, Kralja Petra I Karađorđevića 103)

20:30 Monodrama „Ja, Žena na brdovitom Balkanu „ Jovana Boljanić – aktivistkinja i feministkinja iz Sokoca.

23:00 Party DJ MissLiliUm

subota, 3. decembar 2016

13:00 Projekcija filma „In the Time of the Butterflies“ (City Pub, Kralja Petra I Karađorđevića 103 )

Film govori o sestrama Mirabal (Las Mariposas), političkim aktivistkinjama koje su postale simbol otpora režimu diktatora Rafaela Trujilla. Zbog svog revolucionarnog djelovanja, brutalno ih je likvidirala Trujillova tajna policija 25. novembra 1960. godine.

17:00 Razgovor na temu „Živjeti sebe, živjeti zajedno“ – Gosti: Ivana Stanković, Tanja Mandić Đokić i Goran Zorić. Razgovor moderira Slobodanka Dekić (City Pub, Kralja Petra I Karađorđevića 103)

Sa gostima ćemo razgovarati o njihovim aktivističkim djelovanjima i ličnim motivima i volji da mijenjaju sebe i svijet oko sebe.

20:00 Čitanje angažovane poezije (caffe KAB, Petra Preradovića 9)

Selekciju pjesama će izvršiti Zorana Dabić (Centar za mlade Kvart), a posjetioci_teljke će imati priliku da čuju i učestvuju u recitovanju.