“Vikend aktivizma” Banjaluka

“Vikend aktivizma” BanjalukaTreći „Vikend aktivizma“ u organizaciji Udruženja građana „Oštra Nula“ koji je počeo u petak u prostorijama Instituta za razvoj mladih i zajednice Perpetuum mobile, završio se u nedelju kreativnim radionicama u parku „Dr Mladen Stojanović“.

Na “Vikend aktivizma” učestvovali su mladi ljudi iz raznih krajeva BiH. Radionice su se bavile pitanjima tolerancije, komunikacije i izgradnjom povjerenja među mladima, kulturom sjećanja, društvenim mrežama, odnosima sa medijima, izradom stencila i alternativnim načinima javnog oglašavanja, ali i pitanjima u vezi stereotipa i predrasuda sa kojima se susreću mladi u BiH.

Prvom radionicom „Teambuilding: izgradnja povjerenja i komunikacije u grupi“ otvoren je treći vikend aktivizma. Ova radionica imala je za cilj upoznavanje i povezivanje učesnika, gdje su kroz niz različitih igara i aktivnosti bolje upoznati svoje kolege, uspostaviti međusobnu komunikaciju i povjerenje, izgradili siguran prostor za rad. Radionicu je vodila Jelena Ružičić. Nakon teambuilding radionice, usledila je radionica “Kako graditi mir?”, koju je vodila Ivana Stanković i projekcija filma “Apostoli dobra”.IMG_7342

Učenik srednje ekonomske škole iz Bijeljine Dalibor Kraišniković na “Vikend aktivizma” se prijavio, jer želi da učini nešto što bi promijenilo život mladih na bolje u njegovoj zajednici.

“Aktivizam je pojam koji nam pomaže da se lično unaprijedimo, a tim što steknemo kroz lično iskustvo da uredimo nešto u svojoj lokalnoj zajednici.”

Sličan motiv za prijavu na “Vikend aktivizma” imala je i studentica prava iz Sarajeva, Zana Kamberović koja kaže da je najveći problem mladih u BiH pasivnost. Zbog toga je ona odlučila da se pokrene i da učini nešto za sebe i svoju zajednicu.

“Za mene je aktivizam vid društvenog djelovanja i tvoj individualni doprinos društvu i promjenama, koračanje ka svjetlijoj budućnosti.”

“Zašto aktivizam?”, “Društveni pokreti u BiH”, “Politička pismenost: aktivizam i teorija” i “Mirovni aktivizam i kultura sjećanja” su radionice koje su obilježile drugi dan “Vikend aktivizma”.

IMG_7387

Zašto aktivizam?

Učesnici su na papiriće pisali, a zatim zajedno sa članovima “Oštre Nule” diskutovali o aktivizmu i društveno odgovornom građanu.

“Smatram se aktivisticom, jer se trudim djelovati kad god mi se pruži prilika i onoliko koliko sam u mogućnosti da se borim za ljudska prava, pošto kao pravnca smatram da sam ja društveno odgovorna.”, rekla nam je Azra Berbić, studentica prava iz Kaknja.

“Nisam tip da samo sjedim u kući i gledam u monitor, avanturističkog sam duha i želim bar malo da doprinesem boljem svijetu.”, rekao nam je Branko Jaslar, student Pravnog fakulteta u Banjaluci.

O društvenim pokretima u BiH učesnici su razgovali sa Aidom Sejdić i Draženom Crnomatom, o političkoj pismenosti i ideologiji razgovarali su sa Tijanom Okić. Radionica koja se najviše svidjela našim učesnicima drugog dana bila vezana za kulturu sjećanja, koju su vodili Edvin Kanka Ćudić i Vanja Trpić.

11960455_833476190100584_1771303478_o

“Živa biblioteka” na “Vikendu aktivizma”

Treći i poslednji dan bio je rezervisan za radionice “Online mediji i društvene mreže”, “Živa biblioteka” i “Izrada stencila”. Prva radionica fokusirala se na to kako voditi online kampanju da bi naše aktivističke ideje i poruke dobile što veću vidljivost na društvenim mrežama. Radionicu je vodila Lana Čubrić. Na Živoj biblioteci učesnici “Vikend aktivizma” su razgovarali sa  Nerom Mašinović, LGBT aktivisticom. Radionicom izrade stencila koju je vodila Dragana Garić, završen je treći “Vikend aktivizma”.

 Ove godine radionice su se održavale u prostorijama Instituta za razvoj mladih i zajednice Perpetuum mobile  parku „Dr Mladen Stojanović“ , i bile su otvorene za javnost.

 

Autorica: M.P.