Aktivizam je nešto dobro što se dešava u ovoj sredini koja i nije toliko dobra

Aktivizam je nešto dobro što se dešava u ovoj sredini koja i nije toliko dobraPromocija aktivističke brošure

U periodu od 9.juna do 19.jula u Bijeljini, Gradišci, Banjaluci i Prijedoru smo organizovali promocije naše aktivističke brošure koja je nastala u okviru projekta „Aktivizam za slobodu“, koji je finansiran od strane Američke ambasade u Bosni i Hercegovini. Na promocijama smo predstavljali i podijelili brošuru, razgovarali sa posjetiocima i posjetiteljkama o radu naše organizacije i aktivističkom djelovanju pojedinaca_ki i grupa u BiH, te nastavili druženje uz party. 

Poslije nekoliko radionica o različitim društveno – aktivističkim temama poput društvenog preduzetništva, ženskih i lgbt prava, kulture sjećanja i suočavanja sa prošlošću, političkog samoorganizovanja u civilnom sektoru, nasilja i sigurnosti na internetu, koje su pratile i radio emisije emitovane na Gradskom FM radiju, razgovarali smo sa aktivistima i aktivistkinjama koji_e već dugo vremena djeluju u ovim i sličnim oblastima i njihove lične priče i iskustva prikazali kroz ovu brošuru. Na ovaj način želimo da motivišemo, inspirišemo i ohrabrimo svakog mladog pojedinca i pojedinku u čije ruke dođe brošura, jer je upravo najviše i namjenjena mladim ljudima koji su tek počeli aktivno da djeluju ili se, možda, prvi put susreću sa riječju „aktivizam“.

Tokom ovih promocija u četiri različita grada RS-a, imali smo priliku da se upoznamo i razgovaramo sa mladima koji žele da mijenjaju stanje u svojim zajednicama na bolje. Ne ponestaje im ideja i konstruktivnih prijedloga, i voljni su i svjesni da treba da se aktiviraju. Kao što nam je rekla jedna posjetiteljka u Bijeljini: „ Aktivizam je nešto dobro što se dešava u ovoj sredini koja i nije toliko dobra“. Svjesni su i opšte apatije koja vlada kod njihovih drugova i drugarica, a često nailaze i na nerazumijevanje i čak nipodaštavanje ljudi u sredinama u kojima žive.  Misle da su neinformisanost i manjak samopouzdanja kod pojedinaca najveći problem za takvo ponašanje.


To je i jedan od razloga zašto su dolazili na promocije – da se informišu, da „čuju nešto novo i vide o čemu se tu radi“.

Žurka koja je uslijedila nakon „formalnijeg“ dijela je svakako bila drugi razlog. Ako se neko ustručavao oko iznošenja stavova ili dvoumio u razmjeni mišljenja na početku, party je bio prilika da se u opuštenijoj atmosferi bolje ispričamo i družimo, bar tu noć. A brošura, koju je svako ponio sa sobom, ostala je za sve naredne dane.