Babice vs vozači

Babice vs vozačiPiše: Dubravka Vujnović Božić

Banjalučko porodilište. Preko 3000 porođaja godišnje. Glavna mantra svake porodilje “Neka je samo živo i zdravo!” Iskustva iz porodilišta su priča za sebe. Pričaju ih žene međusobno, dijele na internetu, anonimno. Često su te priče toliko mučne i teške da se ne preporučuju  trudnicama. Ne treba da se opterećuju takvim pričama. Treba da misle pozitivno! Poželjno je da pronađu način kako će njihov porođaj da prođe što je bolje moguće. Jedan od načina je u narodu dobro poznat kao “čašćavanje”. Izvodi se na način da u kovertu staviš jednu prosječnu platu ”tutneš” je u džep onom za koga misliš da može da ti pomogne “da te ne pate gore”. Drugi način je da preko prijatelja, poznanika, rodjaka… poručiš onoj istoj osobi da bi trebalo da te “pripazi” jer bi taj rođak, prijatelj, poznanik… mogao da mu uzvrati uslugu. Treći način je (ako nisi u stanju da realizuješ neki ili oba gore navedena) da se pomoliš nekom svom svecu da sve bude u redu.

Lično mislim da ni jedan od navedenih načina nema ama baš nikakve veze sa tretmanom koji ćeš dobiti u porodilištu. Možda, kod primjene prva dva načina dobiješ koji osmijeh i par tapšanja po ramenu.

Jer porodilište ima svoje protokole, način na koji se funkcioniše, decenijama. I ne osjećaju potrebu da to mijenjaju. Ne vide ni jedan razlog zašto bi nešto trebalo da se promijeni. Jer niko se, zvanično, ne žali. Niko ne ukazuje na to da nešto nije u redu.

Krajem 2014. godine okupila se grupa žena, odlučna da ukaže na to da stvari nisu u redu i da ih je nužno mijenjati. Udruženje dobija naziv DRIP, po popularnom medikamentu koje služi za ubrzavanje porođaja a koji se u porodilištima nemilice troši. Nema se vremena, kažu, čekati da se žene prirodno porađaju. Ko zna koliko bi to trajalo. Mora se to ubrzati!

Interesantno je da ćete lakše ugovoriti carski rez ili epiduralnu anesteziju nego prirodan porođaj, bez medikamenata!

Nekolicina žena, udružena oko ideje da svaka od nas mora imati dostojanstven porođaj i pravo na izbor, kreće u zagovaranje promjena. U početku, kao na svakom početku, udarale smo u zidove i zatvorena vrata. Rečenica koju smo najčešće čule, bila je :”Nemojte zalaziti u struku.”  Nisu smatrali da trudnica treba imati pratnju na porođaju, samo privilegovane (one sa 500KM) su mogle da iskuse porođaj sa epiduralnom anestezijom i pratnju na porodu (+ 500).

Ipak, nakon dvije godine zalaganja, istraživanja, objava u medijima, slanja dopisa, imamo situaciju da su nadležni prepoznali neke od potreba žena. Još uvijek ne one ključne potrebe, ali čini se da postoji tračak volje i nade. Danas za 170 maraka možete dobiti epiduralnu anesteziju i prisustvo porodu osobe koju vi odaberete.

Ono što ne možete dobiti je tretman kakav želite, plan porođaja nije nešto što naša porodilišta prepoznaju kao realnu potrebu i prava žena. Kao ni čistu posteljinu, veoma često. Pomoć oko dojenja u “baby-friendly” porodilištu možete zaboraviti, nema ko da vam je pruži. Iako je kako kažu, svo osoblje edukovano o tome kako porodilište “prijatelj beba” funkcioniše, niko od tog osoblja vam neće pružiti pomoć. Jer to nije njihov posao. To je posao babice, koja ima 30 porodilja na odjelu i ni uz pomoć super-moći ne može da izvede nemoguću misiju podrške dojenju.

Hajde da razmislimo o tome da li je nužnije zaposliti vozače ministara ili babice. Ministri znaju da voze sami (neću da pretjerujem ali mogli bi i prošetati, zbog svog zdravlja, ako ne zbog nas) a majkama treba pomoć oko dojenja, povezivanja sa bebom. Ipak, čini se da su nam prioriteti različiti. Moramo ih presložiti, i to brzo. Ako nam dobrobit naše djece nije na prvom mjestu, šta je?!

Dubravka Vujnović Božić je majka dvoje djece, supruga, aktivistica. Psiholog po zanimanju, profesionalno fokusirana na psihološku pozadinu roditeljstva. U svakom segmentu svog postojanja usmjerena na djecu i njihovu dobrobit. Izvršna direktorica UG DRIP-djeca roditelji i porodilje iz Banja Luke.

Svi stavovi i mišljenja izneseni u ovom blogu nisu nužno i stavovi i mišljenja Udruženja građana Oštra Nula, i za iste Udruženje građana Oštra Nula ne snosi nikakvu odgovornost.