Banjaluka o kojoj ćutimo

Banjaluka o kojoj ćutimoOvaj tekst je podstaknut saopštenjem Banjalučkog udruženja kvir aktivista (B.U.K.A.) o više nego neprijatnom iskustvu homofobije i diskriminacije sa kojom se LGBTIQA (Lesbian – Gay – Bisexual – Transgender – Intersex – Queer – Asexual) populacija svakodnevno susreće u javnosti a u ovom slučaju u jednom od banjalučkih ugostiteljskih objekata.

Naša želja je da pružimo podršku i prekinemo ćutnju o ovoj važnoj temi, odnosno da pružimo solidarnost svima koje/i su se našle/i u u situaciji da su zbog bahatosti onih koji imaju poziciju moći morale/i da trpe ovakva i slična homofobna i diskriminatorna ponašanja.

Smatramo da javnost mora biti svjesna da živimo u izrazito patrijarhalnoj i homofobnoj sredini koja dozvoljava i podržava najgore oblike kako skrivene, tako i otvorene diskriminacije i da ignorisanjem i neosuđivanjem takvih ponašanja svi mi zajedno snosimo krivicu za negativne posljedice istih. A negativnih posljedica ima sve više. Neko će možda “samo” izgubiti posao ali će neko ostati i sa psihičkim a često i fizičkim traumama. Da li mi želimo živjeti u takvoj okolini, gdje se ovaj vid nasilja smatra prihvatljivim ponašanjem, vrijednim par duhovitih ili satiričnih komentara i ničega više?

Zaboravili smo da su u svim tim situacijama ljudi od krvi i mesa koji, kao i mi, imaju cijeli raspon želja, snova i potreba i zato ovo pitanje nije stvar trenutka u kom živimo već životni izbor, pitanje koje ne vrijedi samo jedan dan. Kako želite gledati, prvo na sebe a zatim i na ljude oko sebe ostatak svog života?

Ako zaista želimo da živimo slobodno i ne budemo ponižavani, isključivani, diskriminisani, progonjeni ili čak životno ugroženi zbog osnovnih ljudskih potreba i identiteta, onda moramo postati solidarni i prestati se dijeliti na više ili manje vrijedne po bilo kom osnovu.

Na prvi pogled, u ovom slučaju su žrtve bili pripadnici LGBTIQA populacije ali to nije tačno. Žrtve smo bili svi mi, jer smo napravili neprijatelje jedni od drugih i podijelili se na više i manje vrijedne.

Ovo je problem koji jedino zajedničkim snagama možemo da riješimo jer sve dok svako od nas ne počne djelovati lično i kretati od sebe, nećemo moći da promijenimo ni društvo oko nas.

Solidarno uz sve nas, uz LGBTIQA drugarice i drugove,

aktivistkinje i aktivisti Udruženja građana Oštra Nula