Bili su protesti, imamo novi Zakon, šta sad?

Bili su protesti, imamo novi Zakon, šta sad?Od 29. decembra 2015. godine u Republici Srpskoj je na snazi novi Zakon o radu, koji je donesen po hitnoj proceduri uprkos protivljenju Saveza sindikata, radnika, radnica i organizacija civilnog društva. Više o ovome možete naći na ovom linku. Kakva je borba potrebna za radnička prava, vidjelo se juče na petočasovnim protestima u Banjaluci, organizovanim protiv donošenja ovog Zakona.

Svih predhodnih godina svjesno se izbjegavalo prihvatanje odgovornosti od strane Sindikata i jeftino se kupovao socijalni mir. Realno, možemo se zapitati da li se isto dogodilo juče?

Svjesni ili nesvjesni svoje političke odgovornosti, vidjeli smo šta se sve može desiti ako se ode korak dalje od predviđenog scenarija.

Ono što je izjavila predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, da su radnici i radnice rušitelji i rušiteljice institucija RS, je očekivana i već izlizana reakcija vlasti na svako iskazivanje nezadovoljstva u Republici Srpskoj.

Međutim, Ranka Mišić je juče povela radnike i radnice u borbu za njihova ljudska i radnička prava i jedina je bila glas naroda u Narodnoj skupštini Republike Srpske, odakle je na najbrutalniji način izbačena. Kako je Ranka Mišić izbačena iz Narodne skupštine Republike Srpske možete pogledati ovdje.

Bahatost i nasilje nad Rankom Mišić koju su juče pokazali poslanici NSRS, izabrani od strane radnika, radnica, građana i građanki RS, jasan je pokazatelj njihovog svakodnevnog stava koji iskazuju prema nama, čija prava treba da zastupaju.

Poslije svega, novi Zakon o radu donesen je u pola 2 iza ponoći, bez osvrta na proteste i nezadovoljstvo radnika i radnica, uz primjenu sile nad samohranom majkom, suprugom poginulog borca i predsjednicom Saveza sindikata RS.

Šta sad? Ništa. Bitno je da se ne puca, a institucije RS su i dalje stabilne.