Akcija: “Fašizam ubija”

Akcija: “Fašizam ubija”Povodom 09. novembra,  Međunarodnog dana sjećanja na žrtve fašizma i antisemitizma, organizovali smo na Trgu Krajine akciju “Fašizam ubija”. Poruka koju želimo poslati je da fašizam ubija i danas i da ne smijemo zaboraviti na našu antifašističku istoriju i žrtve iz tog perioda.

Pored transparenta u centru Banjaluke sa natpisom “Fašizam ubija” dijelili smo i letke jer smo htjeli da na dostojanstven način obilježimo ovaj dan i naglasimo da fašizam  nije stvar prošlost i da je itekako prisutan u našem društvu.

Postoje elementi fašizma koji su prisutni u današnjem društvu, ali mi ih jednostavno ne želimo vidjeti kao elemente fašizma, a to su totalitarizam, cenzura, govor mržnje, cenzura, diktatura, nasilje, jednoumlje i slično.

Potrebno je razgovarati i o našoj prošlosti da bi se mogli suočiti sa sadašnošću i samo na taj način možemo gledati u budućnost. Nama samima je kultura sjećanja stran pojam, jer ne želimo da se suočimo sa svojom prošlošću.

Borba sa fašizmom danas se svodi na pojedince i pojedine organizacije, a društvo i država kao cjelina ne žele da se bave ovim problemom, jer bi samim tim i ona morala da mijenja neke svoje stavove.

Autorka: M.P.