Feministička kafa sa Tanjom Stupar – Trifunović

Feministička kafa sa Tanjom Stupar – TrifunovićBanjalučki socijalni centar (BASOC)  vas poziva na feminističku kafu i javno čitanje romana Satovi u majčinoj sobi  Tanje Stupar – Trifunović (dobitnica nagrade Evropske Unije za književnost),  koje će se održati u nedelju 26. juna sa početkom u 20 sati u prostorijama BASOC-a (Mirka Kovačevića 4).

Poslije javnog čitanja biće upriličen razgovor sa Tanjom Stupar – Trifunović i Danijelom Majstorović o tome šta je ono što, postajući majke i propitujuci majčinstvo, preuzimamo kao već gotovu sliku, društveni konstrukt, šta je ono što se vidi iz perspektive samog djeteta, i šta uopšte to biti majka znači za samu ličnost kako se ona pronalazi ili gubi (ili i jedno i drugo) u toj ulozi.

Razgovaraćemo i na brojne teme vezane za složeni sistem uloga sa kojima se žene manje-više uspješno nose (od djetinjstva do zrelosti) kao i krize u koje neminovno upadaju jer su i one dio procesa sazrijevanja, preispitujući naš specifični kontekst i vidove borbe i otpora.

BIOGRAFIJE:

Tanja Stupar – Trifunović je rođena u Zadru 1977. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Banjaluci na odsjeku Srpski jezik i književnost u Banjaluci. Do sada je objavila četiri knjige poezije, knjigu priča i roman. Radovi su joj prevođeni na engleski, njemački, poljski, slovenački, makedonski, danski  i francuski.

Knjiga “O čemu misle varvari dok doručkuju” je nagrađena nagradom UniCredit banke za najbolju knjigu objavljenu u BiH u 07/08  i bila je u užem izboru za književnu nagradu za Istočnu i Jugoistočnu Europu (CEE Literature Award).

Knjiga poezije ”Glavni junak je čovjek koji se zaljubljuje u nesreću” nagrađena je Književnom nagradom  ”Fra Grgo Martić” za najbolju knjigu poezije, za 2009. godinu.  Roman “Satovi u majčinoj sobi” dobitnik je ovogodišnje nagrade Evropske Unije za književnost. Dobitnica je nagrade Počasno Racinovo priznanje 2014. godine.

Zastupljena je u više antologija i izbora iz poezije i proze, u zemlji i inostranstvu. Glavni i odgovorni urednik je časopisa za književnost umjetnost i kulturu “Putevi”, a zaposlena je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS.

Danijela Majstorović je profesorica anglističke lingvistike i kulturoloških studija na Univerzitetu u Banjoj Luci te gostujuća profesorka na brojnim domaćim i stranim univerzitetima. Autorka je i koautorka tri monografije: “Diskurs, moć i međunarodna zajednica” (2007, Banja Luka: Filozofski fakultet), “Youth National and Ethnic Identity in Bosnia and Herzegovina” (sa V. Turjačaninom, 2013, Basingstoke: Palgrave, MacMillan), “Diskursi periferije” (2013, Beograd: XX vek). Producirala je i režirala dva dokumentarna filma: “Kontrapunkt za nju” (2004) i “Posao snova” (2006).

Zanimaju je marksizam, kritička teorija, feminizam i postkolonijalna teorija.