Folov, lajk za bolji kontakt

Folov, lajk za bolji kontaktNa radionici „Medijska pismenost“ koju smo organizovali u sklopu projekta „Prvi korak“, uz podršku  Heinrich-Böll-Stiftung kancelarija u Sarajevu, razgovarali smo sa Lanom Čubrić iz Dokukino/DKQ- Beograd, o online medijima, društvenim mrežama, o tome kako uspješno voditi kampanju ili dobiti što veću vidljivost na društvenim mrežama.

ON: Kako bismo naše ideje i poruke što kvalitetnije iskoristili, potrebna nam je internet promocija koja putem tradicionalnih medija nije moguća. Lana, kako da iskoristimo društvene mreže za našu promociju?

0a9d56c

Lana Čubrić

Lana Čubrić: Vaša ideja je na društvenim mrežama i internet sferi dostupna 24/7, imate mogućnost da je predstavite u različitim formama, možete ostvariti direktni kontakt sa zajednicom i dobiti povratnu informaciju. Budite kreativni i koristite sve internet besplatne alate koji su dostupni! Ne plašite se odvažnih poruka, jer blaga i sigurna ideja nikoga nije pokrenula.

Lana nam otkriva i neke male trikove za što uspješnije promocije naše ideje u internet sferi.

„Ukoliko ih iskoristite na pravi način, društvene mreže mogu postati jedan od esencijalnih dijelova vaše cjelokupne kampanje. Važno je da prije lansiranja naloga na društvenim mrežama imate jasno definisanu ciljnu grupu, oslušnete sve probleme i „puls“ zajednice, ali i utvrdite vizuelni identitet kampanje koja će asocirati na ideju uz svaki podjeljeni sadržaj. Plasirajte pametno svoje sadržaje uz kratke i „catchy“ heštegove (#) na Tviteru i koristite zanimljive vizuale na Fejsbuku. Obogatite svoje stranice i eksternim sadržajem sa drugih portala, blogova i sajtova. Izbjegavajte duge opise i nađite način da u maksimum 2 do 3 rečenice pokažete zašto je vaša ideja važna! Veoma je važno da na mjesečnom nivou provjeravate Fejsbuk i Tviter statitstike i mjenjajte svoju strategiju u skladu sa pulsom zajednice. Internet i društvene mreže ne trpe monotonost, usporenost i spamovanje, budite originalni i dinamični! Krenite od sebe i razmislite kakav bi sadržaj vas pokrenuo na akciju.“

Iako je Fejsbuk najpopularnija društvena mreža kod nas, ipak dobija konkurenciju, Tviter i Instagram.

SoMeIcons

Instagram, Twitter, Facebook

„U trenutku kada samo BiH ima preko 30% stanovništva svakodnevno onlajn na Fejsbuku i Tviteru, ove društvene mreže postaju moćni alati za promociju. Prema statistikama 22 161 naloga je aktivno na Tviteru iz BiH, a najviše ih je upravo iz Banjaluke. Instagram postaje polako novi igrač u kampanjama koji vam dozvoljava da ispoljite svoju kreativnost. Organizujte takmičenja uz određen hešteg ili pokrenite zajednicu da vam se priključi u akcijama i van vašeg grada,“ rekla je Lana.

Putem društvenih mreža mi ostvarujemo kontakt sa našom publikom, kako bi taj odnos što bolje iskoristili. Lana nam daje savjete kako da poboljšamo  komunikaciju.

drustvene_mreze_procjena20090605001

Facebook najpopularnija društvena mreža

“Prilikom slanja vaše poruke morate biti autentični, izgraditi svoj glas, ali i prepoznati  kada ste pogriješili. Ukoliko napravite grešku, ne brišite bez objašnjenja! Šta je jednom na internetu, uvijek je tu. Prihvatajte kritiku i mjenjajte strategiju u skladu sa pulsom publike. Provjerite u statistikama na kakav sadržaj najviše imaju odgovor, šta im je važno i kako reaguju. Bitno je postići određeni nivo povjerenja kako bi se zajednica aktivno uključivala u diskusiju, ali i širila dalje vašu ideju. U zavisnosti od projekta ciljevi su različiti, ali ako želite prisniji odnos sa publikom, uvijek je dobro prikazati tim u toku rada, čime se daje oblik ideji i timu koji stoji iza nje.”

Lana je rekla da su najčešće greške koje pravimo prilikom komunikacije na društvenim mrežama sa našom publikom: cenzurisanje, ignorisanje i spora reakcija. Da bismo to izbjegli, uvijek treba da odgovaramo što brže, pokažemo interes za mišljenje naše zajednice i prije svega prihvatimo pohvale, ali i kritike. Ne trebamo cenzurisati loše komentare. To je prihvatljivo jedino ukoliko su neprihvatljivi i uvredljivi na bilo kojem nivou. Takođe, loše komentare ne treba ostaviti bez odgovora- treba provjeriti da li su zasnovani i dati im odgovarajući odgovor.

ON: Jedan od ciljeva svake kampanje je da dostignemo određeni broj fanova i pratilaca. Kako da to postignemo?

Lana Čubrić: Ono što ne smijemo da radimo na tom putu je spamovanje korisnika kako bismo privukli pažnju. Uključujte se u relevatne teme, dajte mišljenje koje je u skladu sa idejom, ali ne zatrpavajte bespotrebnim informacijama i zahtjevima za like ili follow.

11377200_777101062409813_6109737159006204328_n

Lana Čubrić sa učesnicima na radionici “Medijska pismenost”

ON: Internet trol je osoba koja ima za cilj da šalje podrugljive, grube, uvredljive poruke ili poruke koje nisu tema, da bi namjerno dosađivala ostalim učesnicima, stvarala zavade, odnosno remetila tok rasprave, a sa kojim se mi često susrećemo na društvenim mrežama. Kako da se „riješimo“ internet trola?

Lana Čubrić: Uvijek se nađe jedan do dva korisnika koji iz nekog razloga „sabotiraju“ vaš sadržaj. Ne upuštajte se u dugačke prepiske i rasprave, odgovorite jednom i sa čvrstim stavom i po mogućnosti argumentom. Ukoliko nastavi i nakon toga, a uglavnom tada nestanu, ne brišite komentare. Možda će vaši istomišljenici i zajednica koju ste već okupili odgovoriti. To je prednost trolova, razotkriju ko i koliko je velika vaša zajednica.

Autorica: M.P.