Gdje se krše ljudska prava građanska neposlušnost postaje dužnost

Gdje se krše ljudska prava građanska neposlušnost postaje dužnostPovodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, Centar za mlade „KVART“ i Udruženje Prijedorčanki Izvor organizovali su protestnu šetnju glavnom pješačkom zonom i javni skup na glavnom gradskom trgu u Prijedoru. Aktivno učešće i podršku ovom skupu je pružilo Udruženje građana Oštra Nula iz Banjaluke. Pored ukazivanja na svakodnevno kršenje ljudskih prava u našem društvu, iskazana je podrška Inicijativi za podizanje memorijala ubijenoj djeci 1992. godine u Prijedoru. I nakon skupljenih 1 175 potpisa građana i građanki za izgradnju spomen-obilježja, Skupština grada Prijedora je odbila da uvrsti zahtjev ove Inicijative na dnevni red.

12346366_1064670473597487_2096832645867625407_n

Na ovom skupu obratio se Fikret Bačić, jedan od roditelja i pokretača ove Inicijative: „Ovdje govorim prvenstveno kao Prijedorčanin, koji je uvijek ovaj grad smatrao svojim i svojom opštinom u kojoj sam mislio ostariti, i gledati svoju djecu kako odrastaju i doživljavaju ovaj grad svojim. Nažalost, ovdje stojim kao roditelj ubijene mi djece, ovdje govorim kao otac, i kao jedan od pokretača Inicijative za podizanje memorijala ubijenoj djeci Prijedora. Ne mogu vam opisati bol koji osjećam, jer skupština moga grada me ne vidi kao oca, kao Prijedorčanina.  I opet, po ko zna koji put se obraćam prijedorskim vlastima, i svojim sugrađanima u ime naše djece.“

Postoji ukupno trideset članova koji okvirno čine sporazum o ljudskim pravima, ali za najznačajnije principe smatraju se: pravo na život, slobodu i sigurnost ličnosti, pravo na obrazovanje, pravo na zaposlenje, plaćene praznike, zaštita od nezaposlenosti i socijalna sigurnost, pravo na puno učešće u kulturnom životu, sloboda od torture ili svirepog, nehumanog tretiranja ili kazne, sloboda mišljenja, uvjerenja i vjeroispovjesti, te sloboda izražavanja i mišljenja.

Organizatori poručuju da se danas u našem društvu svakodnevno i na razne načine krše ljudska prava građana i građanki koja ostaju bez odgovora i sankcija. Iako postoje zakonske odredbe, međunarodne konvencije i mehanizmi za zaštitu ljudskih prava, bez aktivnog praktikovanja, zahtjevanja i borbe za ljudska prava građana i građanki, društvo i vlast ne uspijevaju postići puno poštovanje ljudskih prava i život dostojan čovjeka.