Izborna kafa – Kada jedan dan vrijedi četiri godine

Izborna kafa – Kada jedan dan vrijedi četiri godineU periodu od 03. do 13. septembra u sklopu kampanje „Kada jedan dan vrijedi četiri godine“ organizovali smo Izbornu kafu u deset gradova/opština Republike Srpske – Trebinje, Bijeljina, Banjaluka, Čelinac, Novi Grad, Prijedor, Gradiška, Prnjavor, Derventa i Doboj.

Prema podacima istraživanja iz 2013. godine u BiH je 76,6% mladih apstinenata. Kao razlog neizlaska na izbore mladi navode da im izlazak na izbore ništa ne pomaže, da nemaju za koga glasati, a jedan od razloga je i neispunjavanje predizbornih obećanja.

Na izbornoj kafi smo sa mladima od 16 do 30 godina razgovarali smo o važnosti  izlaska na izbore i korištenja svog biračkog prava i aktivnog uključivanja u društvene procese. Informisali  smo ih o društvenim problemima i uticaju koji svaki_a pojedinac_ka može da ima ako se angažuje, jer ignorisanje problema i prepuštanje odluka drugima nije rješenje.

Tokom ovih posjeta i razgovora, uradili smo četiri motivišuća videa “Kad jedan dan vrijedi četiri godine – treba sjesti i razmisliti” , u kojima smo predstavili neafirmisane mlade ljude, koji nemaju političku moć, a žele da kažu svojim vršnjacima šta osjećaju i misle po pitanju izbora.