Izložba fotografija “Kada fotografije progovore”

Izložba fotografija “Kada fotografije progovore”Veliko nam je zadovoljstvo pozvati vas na otvorenje izložbe fotografija „Kada fotografije progovore„ u srijedu, 8. decembara u 10.00 sati u Domu omladine, koju organizuju Fondacija Boris Divković u saradnji sa Oštrom Nulom.

Izložba je rezultat istoimenog projekta „Kada fotografije progovore“, koji je nastao u okviru alumni grupe Akademije političke odgovornosti koju organizuje Fondacija Boris Divković, u saradnji sa Centre Party International Foundation i Heinrich Böll Stiftung.
Tokom održanih šest online sesija „Kada fotografije progovore“, učesnici projekta su odabrali fotografije koje su poslužile kao pokretači diskusija o određenim temama iz oblasti ljudskih prava. U fokusu diskusija je kršenje ljudskih prava i učešće zajednice u rješavanju tog problema, te uloga dijaloga kao principa i početne tačke u svim ovim koracima.
Tema izložbe u Banjaluci će biti socio-ekonomska prava u kontekstu COVID-19 pandemije.
Na izložbi će posjetioci moći da pogledaju fotografije Imrane Kapetnović, Ziyaha Gafića, Nihada Suljića i Dženana Kriještorca – fotograf Radija Sarajevo. Izložba će biti postavljena u Domu omladine do 10. decembra.
Akademija političke odgovornosti postoji od 2014. godine i obrazovni je program za mlade političarke i političare, studentice i studente političkih i drugih društvenih nauka te predstavnice i predstavnike nevladinih organizacija koje se bave političkom participacijom mladih i odgovornim politikama u Bosni i Hercegovini. Cilj rada akademije jeste obrazovanje koje će pripremiti mlade ljude za političko djelovanje, promovišući ideju dijaloga, te moralne i odgovorne politike.