Radionica: “Ja tebi vjerujem, a ti meni?”

Radionica: “Ja tebi vjerujem, a ti meni?”Radionica „Ja tebi vjerujem, a ti meni?“ , koju je organizovalo UG „Oštra Nula“ održana je juče u Muzičkom paviljonu Staklenac u sklopu 16 Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Na radionici su učesnice kroz različite igre povjerenja i podrške koristeći pokrete tijela, glas i interakciju sa drugima, naučile da se oslobode i osnaže, kako bi u svakodnevnom životu bile spremne da vjeruju drugima ili da budu osobe od povjerenja. Radionicu je vodila aktivistkinja i glumica ACT Women-a Slađana Rackov.

“Cilj radionice “Ja tebi verujem, a ti meni?” jeste da se žene međusobno povežu, osnaže i da daju podršku jedna drugoj, da izgrade međusobno poverenje. U ovoj radionici koristimo pozorišne tehnike da učimo kako da koristimo svoje telo, glas da pokažemo svoje emocije, da na različite načine izražavamo sebe. Dosta smo koristile pogled, svesno rukovanje, dodir i zagrljaj”, rekla nam je Slađana Rackov.IMG_9366

Većina žena u sebi nosi razne emocije koje ne možete vidjeti na njoj, ali žene su isto tako spremne da jedna drugoj budu oslonac i podrška! Zato treba da vjeruju u sebe i da rade na sebi kako bi se osnažile. Petnaest mladih djevojaka i žena na radionici je prošlo kroz različite tehnike osnaživanja, a neke od njih su sa nama podijelile svoje emocije.

“Drago mi je što sam osjetila povjerenje među ljudima koje ne poznajem i što sam sa jednom osobom ostvarila povjerenje. Nevjerovatno je kada na prvu nekoga upoznaš, čak ga i ne upoznaš nego samo pogledom sa njim imaš kontakt i stekneš povjerenje u njega. Za mene je to predivan osjećaj”, rekla nam je Ivana Popović, učesnica radionice.

U društvu u kome smo svi podijeljeni i ne primjećujemo druge, ne shvatamo koliko smo slični jedni drugima. Kada izađemo iz svojih šablona, oslobodimo se okova i malo bolje pogledamo u ljude oko sebe, vidjećemo u njihovom pogledu, držanju tjela i hodu emocije koje smo i mi duboko u sebi zakopali.

“Radionica mi je pomogla da skroz drugačije gledam ljude. Nikad ih nisam doživljavala na način da posmatram njihov pogled, hod, dodir i osmijeh. Uvijek sam sebe posmatrala kao jedinku. Na radionici sam naučila kako da se združim, da podijelim svoja iskustva, svoja osjećanja, uspone i padove. Drago mi je da smo se združile za kratko vrijeme”, utisci su Jovane Bokan, učesnice radionice.

ACT Women je feministička umjetničko-aktivistička grupa iz Beograda, koja izražava i promoviše svoje političke ideje različitim umjetničkim sredstvima i metodama . Teže da spoje svoja iskustva u aktivizmu sa radom u pozorištu, u cilju stvaranja jedinstvenog javnog prostora u kojem aktivizam poprima umjetnički izraz.

Autorica: Milica Pralica