Kada jedan dan vrijedi četiri godine

Kada jedan dan vrijedi četiri godineKao i prethodnih godina, prije Opštih izbora radili smo kampanju „Kada jedan dan vrijedi četiri godine“. Ove godine po prvi put smo imali dva slogana „Neka razum pobijedi!“ i „Glasaj razum(no)!“. Kampanja je za cilj imala da motiviše građane i građanke BiH da izađu na izbore i iskoriste svoje građansko pravo. Ovogodišnju kampanju smo organizovali zajedno sa partnerskim organizacijama: Tuzlanskim Otvorenim Centrom, Radničkom Solidarnosti, Abraš Medijom i OKC Abrašević.

Kampanju smo počeli krajem aprila sa studijskom posjetom u Hercegovinu kako bi sa aktivnim organizacijama, medijima, ali i slobodnim građanima_kama razgovarali o lokalnim problemima sa kojima se susreću i proširili svoje kapacitete u Konjicu, Mostaru i Trebinju.

Kampanja se je bila onlajn i oflajn.

Onlajn kampanja

Onlajn dio kampanje se sastojao od kreiranja našeg sadržaja, prikupljanja revalentnih informacija i analitičkih tekstova koje smo dijelili na našim društvenim mrežama. Osim toga dijelili smo edukativno-infomativni sadržaj naših partnerskih organizacija i medija koji su se bavili temom Opštih izbora.

Oflajn kampanja

U okviru oflajn  kampanje posjetili smo 11 opština i gradova (Prijedor, Gradiška, Novi Grad, Tuzla, Bijeljina, Srebrenica, Pale, Konjic, Mostar, Trebinje, i Banjaluku) gdje smo organizovali ulične akcije i razgovarali sa građanima_kama o važnosti izlaska na izbore, građanskim mehanizmima (referendumi, peticije, građanske inicjative, komunikacije sa vlastima pisanjem dopisa, upita, slanja zahtjeva za slobodan pristup informacija i učestvovanje u javnim raspravama). Sve prethodno navedeno  možemo da koristimo nakon izbora. Važno je da budemo svjesni_e da naša politička participacija ne treba da počne i završi danom izlaska na izbore.

Naši aktivisti i aktivistkinje kroz dijalog su saznali sa kojim se problemima građani susreću u svojim lokalnim zajednicama i koji ih strahovi svakodnevno tište. Na uličnim akcijama dijelili smo naš promotivni materijal  informativni letak, majice, cegere, bedževe, stikere i sl.

U saradnji sa OKC Abrašević u Mostaru, pored ulične akcije organizovali smo i javnu debatu pod nazivom „Nelegalna deponija i eksproprijacija zemljišta u Mostaru“. Na ovom događaju govorili su aktivistkinja i predsjednica Udruženja „Eko dvogled“ Amna Popovac i politikolog i novinar Husein Orušćević, a panel je moderirala novinarka Gordana Katana.

 

Moramo da kažemo da se vidno osjeti odliv mozgova i radne snage pogotovo u manjim sredinama dok su stariji sugrađani nezadovolji zdravstvenim sistemom. Inflacija koja nas je pogodila dovela je do dodatnih pogoršanja društvenog statusa i kolektivnog siromaštva. Nemalom broju građana je dosta ratnohuškačke politike i zapaljivih stavova legitimno izabranih predstavnika naroda.

Zabilježeni razgovori građana i građanki tokom kampanje

Penzionisani građanin iz Konjica je podijelio sa našim aktivistima i aktivistkinjama da sa 45 godina radnog štaža ne može da izdržava porodicu i sebe od minimalne penzije. Sa 67 godina se vratio na posao u privatnom sektoru kako bi osigurao dodatna sredstva za dostojanstveniji život, obezbjedio za hranu, grijanje i lijekove.

Građanka iz Prijedora je istakla da jedino želi da živi u miru, jer je u konstantnom strahu od novog sukoba na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Zabrinuta građanka i majka, saopštila nam je da bez partijske knjižice njena kćerka, po završetku medicinskog fakulteta sa prosjekom 9.5 ne može da pronađe zaposlenje u struci. Naglašava da je školovala djecu radeći mukotrpno u fabrici, a da joj država ovako vraća.

Osim motivisanja građana da iskoriste svoje građansko pravo i budu društveno angažovani, željeli smo da im ukažemo i na to da ljudi koje biramo na izborima nisu tu u službi svojih interesa već u službi nas građana i građanki i da imamo pravo da ih pozivamo na odgovornost ukoliko svoju dužnost ne obavljaju profesionalno. Na koncu, oni su plaćeni našim novcem i treba da rade za našu dobrobit, zbog toga je neophodno da biramo razum, jer jedan dan glasanja vrijedi četiri godine!