Kako do ovjerene knjižice?

Kako do ovjerene knjižice?U poresku upravu po jedan papir, u gradsku upravu po drugi i čekanje u redu ispred šaltera Fonda za zdravstveno osiguranje. Tako izgleda put dojučerašnjih osiguranika koji su pravo na zdravstvenu zaštitu dobijali na osnovu nezaposlenosti. Od početka godine stupio je novi zakon koji je doveo do toga da se veliki broj građana šeta od ustanove do ustanove u potrazi za papirima koji bi u konačnici doveli do cilja – ovjerene zdravstvene knjižice.

Panel diskusija “A gdje su moja socijalna prava“ održana je 26.2. u Socijalno edukativnom centru.  Učesnici su pokušali da odgovore na pitanja kako novi zakon o zdravstvenoj zaštiti utiče na pravo na zdravstveno osiguranje različitih kategorija, kojih od početka godine ima 17. Na panelu su učestvovali savjetnik direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dragan Popović, portparolka Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Darija Filipović Ostojić,  Savjetnica za socijalno ekonomsku politiku Olivera Mastikosa, pravnik Darko Marijanović. Diskusiju je moderirala  Gordana Katana novinarka i aktivistkinja.

Za sistem koji je doveo do opšte zbunjenosti savjetnik direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dragan Popović tvrdi da je u osnovi jednostavniji od prošlog. Po njegovim riječima, samo kad prvi put od stupanja novog zakona pokušavate da ovjerite knjižicu treba da donesete potvrdu iz poreske i gradske uprave. Potrebno je uvjerenje o posjedovanju nekretnina iz poreske uprave i ovjerena kućna lista iz gradske uprave. Ovo se posebno odnosi na nezaposlene koji su se godinama prijavljivali na biro za zapošljavanje uglavnom kako bi došli do prava na liječenje. Ako se po novom zakonu ne mogu svrstati ni u jednu od ostalih kategorija potpadaju pod kategoriju „lica bez prihoda.“

Učesnici panela su se usaglasili da je rok za prelazak sa jednog na drugi sistem prekratak. Naime, građanima je ostavljeno do kraja februara da se ili pronađu u nekoj od kategorija i završe sve procedure ili ostanu bez ovjerene knjižice. Od marta se zapravo ništa ne mijenja, oni koji nisu stigli da se kroz gužve probiju i dođu do ovjerene knjižice, to mogu da učine kad god im ona zatreba.

Pravnik Darko Marijanović ističe kako nije ni čudo da građanima novi zakon nije jasan i savjetuje da se oko svih nedoumica obrate službama za besplatno pružanje pravne pomoći, „Vaša prava“ ili pravnoj službi Centra za socijalni rad.

Za one koji odluče da im je jednostavnije da se sami pobrinu za svoje zdravstveno osiguranje, nego da obijaju pragove institucija cijena je 80 KM mjesečno. Odete u Fond zdravstvenog osiguranja, uplatite novac i voila!, imate ovjerenu knjižicu za taj mjesec. Ukoliko ste se bavili privremenim i povremenim poslovima ili imate ugovore o autorkom djelu, jedini način da dođete do osiguranja je upravo taj da ga uplatite sami. Naravno, ovo važi za sve koji nisu prijavljeni ni kod jednog poslodavca.

Savjetnica za socijalno ekonomsku politiku Olivera Mastikosa istakla je da kategorija osoba sa invaliditetom nije najbolje obuhvaćena novim zakonom. Tvrdi i da ćemo se neizbježno susresti sa problemom starih i nemoćnih čija su djeca u inostranstvu. Pomoć u kući je postala jedna od sve traženijih usluga dok ostajemo bez ljudi koje će te usluge da pružaju.

Sudeći po raspravi na panel diskusiji na kojoj su otvorena brojna pitanja, ovaj novi zakon neće biti dugog vijeka. Postoje neka poboljšanja, ali i mnogi propusti. Pravnik Darko Marijanović iznio je podatke da je zakon urađen bez dovoljnog učešća javnosti. Javne rasprava za postojeći zakon održana u 5 dana i to u jeku godišnjih odmora u julu prošle godine.

Uputstvo za prijavu na zdravstveno osiguranje za lica koja se na osiguranje prijavljuju po članu 10 a. izmijenjenog Zakona o zdravstvenom osiguranju Republike Srpske

NEZAPOSLENI: Izmjene zakona o zdravstvenom osiguranju

Piše: Sanja Srdić