Performans: “Mi(r) možemo zajedno”

Performans: “Mi(r) možemo zajedno”Povodom Međunarodnog dana mira, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), Oštra Nula i Centar za mlade Kvart u saradnji sa Mrežom za izgradnju mira organizuje niz aktivnosti pod sloganom “MI(R) MOŽEMO ZAJEDNO”. Jedna od tih aktivnosti bio je i performans u 12 sati na Trgu Krajine u Banjaluci, a u 18 sati u Banjalučkom socijalnom centu (BASOC) u ulici Mirka Kovačevića 4, održaće se panel diskusija i prikazati dva dokumentarna filma.

 Ove aktivnosti predstavljaju konkretan potez civilnog društva ka jedinstvu, poštovanju i jačanju mirovnih vrijednosti, jer Bosna i Hercegovina se već 20 godina nalazi u mirovnom procesu gdje se potencira na statusu quo, a to je stanje mirovanja: ni rata ni mira.

IMG_8074

Danijela Baljak, aktivistica UG Oštra Nula

“Cilj današnjeg performansa i diskusije je da podstaknemo javnost u Bosni i Hercegovini da počne da raspravlja o kulturi sjećanja, prognanima i nestalima, a i da istaknemo i Banjaluku i važnost Banjaluke u promovisanju mira i izgradnji mirovne zajednice.”, rekla je Danijela Baljak, aktivistica UG Oštra Nula.

Na Međunarodni dan mira, poslata je poruka da Banjaluka i Sarajevo mogu zajedno da grade mir.

“Ono što je veoma značajno jeste da se u Banjaluci obilježava ovaj dan, ali sada sa malo izmjenjenim konceptom. Taj koncept pokazuje povezanost Sarajeva i Banjaluke, odnosno povezanost civilnog društva u ta dva grada. To pokazuje još jednu činjenicu da Banjaluka treba i ostati prepoznatljiva kao grad mira i suživota i koji treba da ponese jednu takvu poruku koja će imati za cilj aktivnije učestvovanje nas civilnog društva, na preuzimanju odgovornosti za ono što se događalo kako bi se gradila jedna mirna zajednica.”, rekao je Edvin Kanka Ćudić, koordinator udruženja UDIK

Pitanje mira u BiH ne može direktno rješavati međunarodna zajednica, već sami građani i građanke treba da rješavaju pitanje mira u svojoj zajednici.

IMG_8071

Edvin Kanka Ćudić, osnivač i koordinator UDIK-a

“Ostanak međunarodne zajednice u BiH je cilj da se spriječi novi konflikt, a njen odlazak bi značio novi konflikt, to je to stanje u kojem mi ne idemo unaprijed ni unazad nego stojimo dvadeset godina. To je ono što opterećuje zajednicu i to je ono što tjera mlade ljude na odlazak iz države, to je ono što dovodi do situacije da nemamo empatije, da ne otvaramo određena pitanja u zajednici.”, rekao je Edvin.

Mladi iz BiH su danas zajedno u Banjaluci poslali poruku da Mi(r) možemo zajedno. Sa mladima se slaže i veliki broj građana.

“Istorijski smo na nekom čudnom prostoru, pa stalno latentni nemiri. Ovoa poruka moramo i možemo i treba svaki dan dokazivati ličnim primjerom, da je to moguće.” rekao nam je Miloš Stojaković.

Na panel diskusiji će sa gostima razgovarati Danijela Baljak, aktivistica UG Oštra Nula i Adis Hukanović iz Sanskog Mosta. Oni će kroz lične priče ispričati zašto je bitno da gradimo mir i živimo u miru.

Poslije diskusije prikazaće se dva dokumentarna filma: dokumantarni film ”Srđo”, film o Srđanu Aleksiću – čoveku koji je poginuo braneći svog sugrađanina i film Srđana Keča ”Pismo ocu”, koji se kroz porodične albume, video snimke i razglednice vraća u Jugoslaviju sedamdesetih godina i uvodi gledaoce u život njegove porodice. U razgovoru sa starim prijateljima, rodbinom, on nam otkriva kakve su ljudske sudbine na Balkanu poslije rata i traži odgovore gdje smo se mi to izgubili.

Podsjećamo da je Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila 21. septembar kao danom mira i on se slavi od 1982. godine sa ciljem obilježavanja i jačanja ideala mira. Takođe, posvećen je miru u svijetu, a posebno odsustvu rata i nasilja.

Autorica: M.P.