Monodrama: Ja, žena na brdovitom Balkanu – Kozarska Dubica

Monodrama: Ja, žena na brdovitom Balkanu – Kozarska DubicaU saradnji sa Udruženjem mladih Una i Udruženjem mladih – Fokus 10. marta u Kozarskoj Dubici samo organizovali monodramu „Ja, žena na brdovitom Balkanu“ Jovane Boljanić. 

Monodrama govori o životu mlade žene u BiH, ličnim sukobima sa samom sobom a ujedno i kolektivnoj odgovornosti prema životu pojedinca_ke koji i nije baš jednostavan u sistemu u kojem živimo. Kroz komičan pristup, propraćen je život djevojke koja teži ka cilju a okolina je u tome ne razumije i sputava, i situacije gdje se ona neplanski stopi sa okolinom i sa svim od čega je bježala.

Kako se kroz monodramu provlače taboo teme muško ženskih odnosa, ali i života u maloj patrijahalnoj sredini publika je poslije monodrame bila zainteresovana i raspoložena da diskutuje na ove teme. Kako su posjetioci bili različite starosne dobi, bilo je zanimljivo čuti njihove stavove i mišljenja o ženskim i LGBT pravima, društvenom i političkom samoorganizovanju, aktivizmu itd. Kako je razgovor odmicao, tako su se otvarale i nove teme za razgovor.

GALERIJA: MONODRAMA “JA, ŽENA NA BRDOVITOM BALKANU

Bilo je iznenađujuće vidjeti i čuti ljude koji su otvoreni za razgovor o pitanjima o kojima zavisi, kako kolektivna tako i individualna svijest. Možda više pažnje treba posvetiti razgovoru i osvještavanju ljudi u manjim lokalnim sredinama kako bismo ih motivisali i pokrenuli na djelovanje u cilju izgradnje demokratskog društva.

BIOGRAFIJA

Jovana Boljanić rođena je u Sokocu. Ona je kćerka, sestra i prijateljica koja je ljubav prema pisanoj riječi otkrila još u djetinjstvu. Jedan od njenih prioriteta jeste ostati i opstati kao aktivna građanka i djelovati pa makar to bilo i kroz umjetnost. Želja joj je da se izbori za pozitivne promjene uz koje bi BiH bila ljepše mjesto za život svih nas sa svim svojim različitostima ma kakve one bile. Voli prirodu, putovanja i upoznavanje drugih i drugačijih.