Performans: “Muzej (ne)rada”

Performans: “Muzej (ne)rada”Prvog maja 2014. godine organizovali smo performans pod nazivom Muzej (ne)rada, da se zajedno prisjetimo korjena ovog praznika i da se zapitamo šta znači biti radnik kod nas? Da li nam trebaju čak dva neradna dana dok imamo 148.253 registrovanih nezaposlenih radnika i 245.133 korisnika prava na penziju fonda PIO (podaci za mart 2014), dok je zvanično registrovanih zaposlenih građana svega 230.638 (decembar 2013)? Pri tome, čak trećina njih (31,17%) radi u državnim institucijama?!

Kakvu to mi ekonomiju i privredu imamo ako u njima jedino državni sektor pokazuje porast zaposlenih dok privatni, mješoviti i zadružni prikazuju konstantni pad broja zasposlenih u poslednjih nekoliko godina? Istovremeno, ako se pogleda podatak o prosječnoj neto plati, on je u konstantnom porastu poslednjih godina, dok je broj zaposlenih u smanjenju.

Sjetimo se i procurjelog nacrta novog zakona o radu koji bi prava radnika dodatno suzio i omogućio poslodavcima još veće bogaćenje na račun poštenog rada njihovih radnika. Ovaj zakon možda neće bit donesen u toj formi ali će sigurno biti donesen, najvjerovatnije na štetu radnika, jer se naša vlada na to obavezala kod MMF-a a ako pogledamo šta se desilo u ostalim zemljama gdje je MMF diktirao radnička prava, našim radnicima se crno piše…

Svaki šesti građanin u BiH je gladan a prema istraživanjima, potrošačka korpa je nedosanjan san većine stanovnika koji si ne mogu pruštiti ni osnovne životne namirnice na svakodnevnoj bazi. Pri tome se političari u RS hvale povećanjem penzije od 3KM?

Šta bi se dalo zaključiti iz svega ovoga? Zapošljavanje u državnoj upravi nam izvlači prosjek dok privatni sektor otpušta sve više radnika? Imajte na umu sve ove činjenice kada slijedeći put budete slušali o tome kako statistika kaže da nam je životni standard u usponu i kada političari budu obećavali nova radna mjesta – vjerovatno samo žele da kažu da će zaposliti još svojih stranačkih kolega…

Izbori su pred nama, obećanja će sigurno biti pa zato birajte pažljivo dok znate da je preko 35.000 radnika u RS prijavljeno na minimalnu platu a podatke o radu na crno, gdje vam niko ne garantuje ni platu ni ostanak na poslu, niko se ne usudi ni pretpostaviti.

Autorka: M.P.