Izbori za članove savjeta mjesnih zajednica na području Grada Banjaluka

Izbori za članove savjeta mjesnih zajednica na području Grada BanjalukaIzbori će biti provedeni 19. marta u svim mjesnim zajednicama. Ukoliko ste upisani u Centralni birački spisak i imate prebivalište u Banjaluci, imate mogućnost da se kandidujete za člana savjeta mjesne zajednice u kojoj imate prebivaliste i na taj način utičete na unaprijeđenje kvaliteta života u vašoj mjesnoj zajednici.Ovdje možete pogledati spisak biračkih mjesta po mjesnim zajednicama i pronaći biračko mjesto na kojem možete glasati u nedjelju, a na spisku lokacija biračkih mjesta možete provjeriti gdje se biračko mjesto nalazi.

Nakon dostavljanja kandidatskih lista od strane grupa građana, udruženja i političkih partija, Gradska izborna komisija je objavila odluke o ovjeri kandidatskih lista za svih 57 mjesnih zajednica, kao i redosljed kandidata na kandidatskim listama (dodatak – ispravka za MZ Obilićevo 1).

——
Skupština grada Banjaluka je donijela Odluku o raspisivanju izbora za članove savjeta mjesnih zajednica na području grada Banjaluka.

Gradska izborna komisija Banjaluka je na internet stranici Grada Banjaluka objavila obavještenje u kojem se daje informacija o odluci Skupštine grada Banjaluka kojom se raspisuju izbori za članove savjeta u 57 mjesnih zajednica.

Izbori će biti održani 19. marta u periodu od 9.00 do 16.00 časova u svim mjesnim zajednicama na području grada Banjaluka. U obavještenju možete naći i informacije o tome ko mogu biti kandidati za članove savjeta, koje uslove trebaju ispuniti da bi se mogli kandidovati, o načinu kandidovanja, rodnoj ravnopravnosti, broju potrebnih potpisa podrške i važnim rokovima u procesu izbora članova savjeta.

Osim u obavještenju Gradske izborne komisije, objavljeno je i Uputstvo o rokovima izbornih aktivnosti za održavanje izbora za članove savjeta mjesnih zajednica na području grada Banjaluka. Ovim dokumentom se definišu rokovi za podnošenje kandidatskih listi, utvrđivanje redosljeda kandidata na glasačkom listiću, o biračkim spiskovima, biračkim mjestima, biračkim odborima, o izbornim posmatračima, izbornom danu, izbornim rezultatima, te dodjeli uvjerenja izabranim članovima savjeta i konstitutivnoj sjednici savjeta.

Na internet stranici Gradske uprave grada Banjaluka je objavljen i dokument Zakonski osnov za provođenje izbora za izbor članova savjeta mjesnih zajednica, kao i spisak relevantnih obrazaca:
– Zahtjev za ovjeru kandidatske liste
– Kandidatska lista
– Kandidatski obrazac
– Izjava o prihvatanju kandidature
– Instrukcija o polnoj zastupljenosti

Rok za predaju kandidatskih listi (potpisa podrške) je 4. mart u 16.00 časova.

Za više informacija o izborima pozovite Gradsku izbornu komisiju na broj 244 585.

Oštra Nula je pokrenula inicijativu Naše mjesne zajednice koja ima za cilj jačanje građanske participacije na području grada Banjaluke. U 3-5 odabranih mjesnih zajednica građanima ćemo pružiti pravnu, političku, organizacionu i medijsku podrku za rješavanje problema i potreba u zajednici. Ovu inicijativu je podržala Fondacija Heinrich Boll.