Nauči, aktiviraj, promijeni: Pridruži se treningu o ljudskim pravima!

Nauči, aktiviraj, promijeni: Pridruži se treningu o ljudskim pravima!Pozivamo te da se prijaviš na trening „Ljudska prava – Naša prava“, koji će se održati od 14. do 17. septembra u Banjaluci, a kojeg organizujemo u partnerstvu sa Omladinskim odjelom Savjeta Evrope u okviru Programa edukacije o ljudskim pravima za 2023. godinu.

Ukoliko si mlada osoba i imaš od 18 do 30 godina, društveno si angažovana, nepravda i nejednakost te ljute i želiš da malim koracima stvoriš pozitivnu klimu u svojoj lokalnoj zajednici, onda je ovaj trening za tebe!

Za učešće na treningu “Ljudska prava – naša prava” potrebno je da popuniš PRIJAVNI FORMULAR najkasnije do petka 01. septembra.

Učesnici_ce koji budu primljeni na trening “Ljudska prava – Naša prava” će sve tehničke i praktične informacije dobiti putem mejla u srijedu, 06. septembra.

Troškove prevoza, hrane i noćenja snosi Oštra Nula, a za sve učesnike_ce biće organizovana dodjela certifikata kao potvrda o učešću.

Izabrani učesnici_e učestvovaće u različitim radionicama na temu ljudskih prava, te medijskom izvještavanju, strategijama življenja i promovisanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Ljudska prava predstavljaju temeljne vrijednosti koje su ključne za izgradnju pravednog i inkluzivnog društva. Njihovo poštivanje zahtijeva angažman svih sudionika – vlasti, civilnog društva i pojedinaca. Samo kroz zajedničke napore možemo osigurati da svako može uživati u svojim pravima i dostojanstvu, bez obzira gdje se nalazio i kome pripadao.

U dobu kada se pojam ljudskih prava zloupotrebljava, minimizira i banalizuje, edukacija o njima postaje nužnost da bismo živjeli jednakopravnost, ravnopravnost i pravednost. Mali koraci su bolji od stajanja u mjestu – bilo kakav napredak je korak naprijed, pa tako i izgradnja inkluzivnog, pravednog i solidarnog društva.

Savjet Evrope, zajedno sa UG „Oštra Nula“ očekuje prijave svih kandidata koji ispunjavaju određeni profil aktivnosti, bez obzira na pol, invaliditet, bračni ili roditeljski status, rasno, etničko ili socijalno porijeklo, boju kože, vjeru, uvjerenje ili seksualnu orijentaciju.