Osmomartovski marš: “Ne perite ruke od ženskih prava”

Osmomartovski marš: “Ne perite ruke od ženskih prava”Povodom Međunarodnog dana žena u Banjaluci je održan Osmomartovski marš „Ne perite ruke od ženskih prava!“. Marš je tradicionalno krenuo od Narodnog pozorišta Republike Srpske, a završio se na Trgu Krajine gdje su prikupljani sapuni za odjeljenje porodilišta na banjalučkom Kliničkom centru.

Parolom „Ne perite ruke od ženskih prava!“ smo željeli ukazati na sistemsko i institucionalno kršenje ženskih prava u svim oblastima života u BiH. Žene u BiH se i dalje suočavaju sa brojnim izazovima i problemima, od kojih država, entiteti, kantoni i lokalne vlasti peru ruke ili ih jednostavno guraju pod tepih.

Izborni zakon BiH mogao bi umanjiti uključivanje žena u politički život. Prijedlogom radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH, pokušavaju se dodatno umanjiti prava za koja smo se već izborile. Naime predloženim izmjenama Izbornog zakona (član 4.19 stav 4.) urušava se postojeća rodna kvota, koja je predviđala zastupljenost oba pola od minimlano 40%, ali ne bilo gdje na kandidatskim listama, nego uz obavezno redanje kandidatkinja u prva tri, pet i osam mjesta.DSC04589

„Što se tiče Izbornog zakona BiH ono što smo mi saznali je da je radna grupa predložila izmjene ovog zakona koje obuhvataju i raspored na kandidatskim listama, koji bi u buduće trebalo da bude drugačiji od onog koji je sada zakonom propisan. Što bi praktično značilo da vam se može desiti da na kandidatskoj listi imate npr. prvih 12 mjesta imena muških kandidata, a na zadnjih 8 mjesta imena ženskih kandidata, mi to smatramo nazadovanjem i tražimo da taj prijedlog ne bude prihvaćen“, rekla je Dragana Dardić, direktorica Helsinškog parlamenta građana Banjaluka.

Kada govorimo o reproduktivnim pravima žena danas u BiH, možemo reći da su ona na samom dnu ljestvice. O tome govori podatak da svaka druga majka i/ili beba iz banjalučkog porodilišta izađe sa nekom vrstom infekcije, a 98% žena u banjalučkom porodilištu nije imala sredstva za održavanje lične higijene. Zbog toga su iz udruženja Djeca, roditelji i porodilje (DRIP) organizovali skupljanje sapuna na Trgu Krajine, koja su donirali odjeljenju porodilišta banjalučkog Kliničkog centra.

„Naš fokus djelovanja je ustvari popravljanje uslova u banjalučkom porodilištu, odnosno ono za šta se zalažemo je poboljšanje reproduktivnih uslova u Republici Srpskoj. Sve varijante apelovanja svakako donose promjenu. Ono što smo mi u našim istraživanjima zaključili je da ženama generalno najviše smeta loš odnos medicinskog osoblja prema njima. Cilj nam je upravo da promjenimo komunikaciju između porodilja i medicinskog osoblja, a uz to se borimo i za popravljanje ostalih uslova“, kazala nam je Irena Medar Tanjga, predsjednica DRIP-a.DSC_0223

I dalje su žene višestruko opterećene poslovima, a manje plaćene. I dalje nemaju ravnopravan pristup resursima i tržištu rada. I dalje su izložene svim vrstama nasilja, i nedovoljno zaštićene od nasilnika.

„Ono na šta najviše želimo da ukažemo jeste socio-ekonomska prava žena. Žene zaista nemaju iste prilike kao muškarci, pogotovo na tržištu rada. Ne želimo da kažemo da one nisu sposobne da se izbore za svoja prava, već da društvo to ne dopušta. Opresija i teror koje žene trpe na radnim mjestima, u kući ili bilo gdje nije još uvijek prepoznat od društva kao takav, kao nasilje već i dalje se to smatra kao društvena norma. Patrijarhat je taj koji nam to nameće i od kog nikako da se odmaknemo. Prava žena nažalost još uvijek nisu na zavidnom nivou, ali to je ono što nam istorija govori svih ovih 110 godina da se za prava moramo stalno boriti, svaki dan, a ne samo 8. marta“, rekla je Dražana Lepir, aktivistkinja Oštre Nule.

Ženske nevladine organizacije i pojedine organizacije civilnog društva su jedan svijetao primjer kako se bori za ženska prava. One su jedine koje u kontinuitetu i konstantno pokušavaju da promjene neke stvari, a to podrazumjeva donošenje novih zakona, donošenje posebnih mjera za podršku ženama, držanje i održavanje sigurnih kuća, jer one drže sigurne kuće u BiH, a ne državne institucije.

DSC_0063Zbog navedenih problema sa kojima se žene susreću poručujemo: Ne perite ruke od ženskih prava! Zasučite rukave i konačno počnite raditi ono na što ste se obavezali potpisivanjem različitih međunarodnih konvencija i usvajanjem brojnih zakona na svim nivoima.

Osmomartovski marš su podržali: Helsinški parlament građana Banja Luka, UG Oštra Nula, DRIP – djeca, roditelji i porodilje, Mreža za izgradnju mira, Fondacija Udružene žene, Institut Perpetuum mobile, Centar za mlade Kvart (Prijedor), Inicijativa Građanke za ustavne promjene, Forum žena Bratunac, Udruženje omladine sa invaliditetom Info part, HO Partner, Omladinski centar Derbent (Derventa), NVO Snaga mladih (Mostar), Banjalučki socijalni centar (BASOC), Mreža žena sa invaliditetom, Socijalno-edukativni centar (SEC) i Asocijacija XY (Sarajevo).

Autorica: Milica Pralica