Nova sezona serijala “Politika si ti!”

Nova sezona serijala “Politika si ti!”Serijal “Politika si ti” predstavlja temeljnu analizu aktuelnih političkih tema i njihovog uticaja na društvo i građane Bosne i Hercegovine. Kroz niz epizoda, emisija se bavi ključnim izazovima s kojima se suočava civilno društvo, mediji i pojedinci, osvjetljavajući različite aspekte političke dinamike.

Nova sezona serijala “Politika si ti” fokusira se na teme:

• Finansiranje nevladinih organizacija

• Kriminalizacija klevete

• Akušersko nasilje

• Vršnjačko nasilje

Svaka epizoda detaljno istražuje složenost i posljedice zakonskih promjena i političkih pritisaka na društvene procese.

Uticaj političkih promjena na građanska prava

Organizacije civilnog društva suočavaju se s ozbiljnim preprekama zbog novih zakonskih regulativa, koje se često percipiraju kao pokušaj vlasti da ograniče njihovu nezavisnost i kritički glas.

Emisija analizira kako se političke promjene odražavaju na prava građana, uključujući slobodu mišljenja, izražavanja i pristupa informacijama. U kontekstu zakona koji kriminalizuje klevetu, postoji zabrinutost za slobodu medija i govora, gdje aktivisti, novinari i gađani postaju meta sudskih procesa i pritisaka, što dovodi do autocenzure i narušavanja demokratskih procesa.

Zdravstveni sistem i akušersko nasilje

Emisija takođe obrađuje teme zdravstvenog sistema sa glavnim osvrtom na akušersko nasilje, koje žene i porodilje doživljavaju u porodilištima. Otkrivaju se nedostaci u medicinskoj etici i zloupotrebe moći medicinskog osoblja, ukazujući na potrebu za promjenom i većom transparentnošću.

Vršnjačko nasilje

Epizoda posvećena vršnjačkom nasilju naglašava kako rastuća prisutnost nasilnog sadržaja u medijima i politici negativno utiče na ponašanje mladih, proizvodeći nasilje. Emisija ističe važnost prevencije nasilja kroz edukaciju i institucionalne mjere.

Serijal “Politika si ti” je značajna platforma za otvaranje dijaloga o ključnim društvenim pitanjima, sa sagovornicima koji nude perspektive i strategije za suprotstavljanje izazovima koje društvo prolazi.

Pogledajte prethodne epizode serijala “Politika si ti” kako biste se dublje upoznali sa temama koje oblikuju naše društvo.

_____________________________________________________________________________________________________________

Emisija je ostvarena u saradnji s Centrom za Kulturnu i Medijsku dekontaminaciju iz Sarajeva, uz podršku National Endowment for Democracy, s ciljem podizanja svijesti i poticanja promjena u društvu.