O nama

Šta je Oštra Nula?

“Oštra Nula” je nevladina, neprofitna organizacija otvorenog tipa. Nastala je kao neformalna grupa građana u decembru 2009. godine kao rekacija na neopravdana poskupljenja životnih namirnica i komunalnih usluga.

Udruženje je formalno registrovano u decembru 2010. godine i od tada djeluje kao Udruženje građana Oštra Nula. U udruženju se radi na dobrovoljnoj bazi a članstvo je otvoreno za sve koji su zainteresovani.

Želimo promovisati koncept aktivnog građanina koji odgovorno učestvuje u političkim, društvenim i kulturnim procesima savremenog društva.

Oštru Nulu čine njena uprava i njeni članovi/volonteri. Član može da postane svaki građanin/ka koji svojim zalaganjem, aktivizmom ili idejama želi da poboljša situaciju u našoj državi.

Ako ste zainteresovani da nam se pridružite, možete nam se javiti na našu email adresu: ostranula@gmail.com ili popuniti upitnik za volontere.

Čime se bavimo?

Udruženje građana „Oštra Nula“ ima za cilj da se kroz razne ulične aktivnosti, javne skupove, debate, diskusije, projekcije filmova, radionice, treninge i sl. promoviše koncept ili uloga aktivnog građanina koji odgovorno učestvuje kako u političkim, tako i u društveno-kulturnim procesima savremenog društva. Naša ciljna grupa su mladi ljudi od 16 do 30 godina a naše djelovanje je otvoreno i javno. Smatramo da je neophodno razviti građansku svijest i podići je na nivo gdje naši građani ne izbjegavaju svoje društvene obaveze i preuzimaju odgovornost za razvoj našeg društva.

Naša vizija je društvo u kom je primarno određenje građana njihov građanski identitet i želja za prosperitetnim društvom u kom su garantovana socijalna, radnička i ljudska prava i jednakost bez ikakve diskriminacije po bilo kom osnovu. Mi želimo sekularno društvo u kom je religija lična stvar i ne utiče na društvo niti bilo kakva pitanja od opšteg značaja. Mi zastupamo potpunu kontrolu građana nad institucijama vlasti gdje su iste apsolutno transparentne i odgovorne za svoj rad. Mi se zalažemo za uspostavljanje demokratskog društva u kom će svaki pojedinac biti adekvatno predstavljen i zastupljen u skladu sa svojim potrebama, u kom će što je direktnije moguće učestvovati u skladu sa svojim sposobnostima i željama.

Rješenje o registraciji udruženja broj UP08-07-1-1441/10 kod Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine:

Puni naziv organizacije: Udruženje građana Oštra Nula

Skraćeni naziv organizacije: Oštra Nula

JIB: 4403233500005

Predsjednica udruženja: Dražana Lepir

Lice ovlašteno za zastupanje u pravnom prometu: Dražana Lepir

slika.fw_