Obavještenje: pomjeranje Vikend aktivizma

Obavještenje: pomjeranje Vikend aktivizmaNajavljeni „Vikend akrivizam“ koji poslije deset godina postaje škola građanskog obrazovanja, te će se održavati ove godine prvi put kroz tri modula, nažalost radi novog vala pandemije COVID19 primorani smo pomjeriti za nadolazeći zimski period.

Svi prijavljeni učesnici će biti blagovremeno obavješteni o novom terminu održavanja prvog modula ukoliko žele da budu dio škole građanskog obrazovanja „Vikend aktivizma“, a biće otvoren i novi poziv sa prijavom za sve mlade aktivne građane i građanke Bosne i Hercegovine.

Zašto škola građanskog obrazovanja „Vikend aktivizam“?

Polaznici_ce imati priliku da kroz tri modula se upoznaju sa pravnim okvirima u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine, koji regulišu neposredno učešće građana na lokalnom nivou, ali i kako rješavanje određenog problema u lokalnoj zajednici izgleda u praksi.

Kroz različite edukativne radionice, predavanja, primjere iz prakse i rješavanje problema u lokalnoj zajednici polaznici_ce “Vikend aktivizma  će steći znanje za neposredno djelovanje u svojoj lokalnoj zajednici i na taj način se upoznati sa tim šta znači biti društveno-odgovoran građanin_ka.

Vrlo je važno da istaknemo da djelovanjem na lokalnom nivou imamo priliku da pokrenemo promjene u našem naselju, ulici, mjesnoj zajednici, gradu ili opštini. Odnosno, da utičemo i kreiramo sadržaj u našem najužem okruženju. Ako nismo zadovoljni na koji način legitimno izabrani predstavnici zastupaju naše interese, postoje oblici organizovanja definisani zakonima koji nam omogućavaju da utičemo na donosioce odluka.

Ko su predvači_ce i mentori_ce u školi “Vikend aktivizma”?

Predavači_ce na “Vikendu aktivizma” će biti dugogodišnji_e aktivisti_kinje , pravnici_e, novinari_ke i društveno odgovorni građani_ke, stoga je bitno da učesnici_e budu prisutni na svim radionicama i modulima kako bismo zajedno mogli doći do rješenja sa kojima se bh. društvo  susreće.

Učesnicima je omogućeno da se prijave sami ili u paru kako bismo, zajedno sa mentorima_cama,  ukazali i pomogli rješavanju problema u domenu građanskih i ljudskih prava.