Obilježavanje 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava

Obilježavanje 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih pravaPovodom Međunarodnog dana ljudskih prava – 10. decembra odlučili smo napraviti Fanzin kojim bi informisali građane_ke o ljudskim pravima i predstavili im različite aktivističke akcije i oblike otpora u Bosni i Hercegovini. 

Ideja za izradu fanzina nastala je iz akcija na kojima smo radili_e ili na neki drugi način učestvovali_e u njima, a iz kojih smo učili_e dosta o sebi i drugima, mijenjali društvo oko sebe i nismo odustali_e od borbe za bolje i pravednije društvo.

U izradi fanizna učestvovali su aktivisti i aktivistkinje širom Bosne i Hercegovine, a prvi broj fanzina možete pročitati OVDJE.

Ovim fanzinom nismo željeli prikazati samo presjek aktivističkog djelovanja i oblike otpora u BiH, nego pokazati da se građanska prava ne nasljeđuju i ne predstavljaju samo slovo na papiru već da trebamo da se organizujemo i zajednički borimo za njih!

GALERIJA: Obilježavanje 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava

Nadamo se da će fanzin poslužiti kao inspiracija građanima_kama Bosne i Hercegovine za djelovanje i bunt protiv represivnog sistema u kome živimo.

Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava u Parlamentarnoj skupštini BiH

Ove godine 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava prvo samo obilježili u Prijedoru uličnom akcijom, gdje smo zajedno sa aktivistima_kinjama Centra za mlade „Kvart“ dijelili naš aktivistički fanzin i sa građanima_kama razgovarali o ljudskim pravima i njihovom nepoštivanju u Bosni i Hercegovini.

Dijeljenje fanzina, Prijedor

Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava smo nastavili u Parlamentarnoj skupštini BiH, prikazivanjem našeg prvog dokumentarnog filma „Rad u nastajanju“, koji se bavi borbom srednjoškolaca iz Jajca da obustave otvaranje 55. škole, koja bi radila po principu “dvije škole pod jednim krovom”. Nakon prikazivanja filma u Parlamentu smo svim prisutnim podijelili prvi broj aktivističkog fanzina.

 

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra, na dan kada je potpisana Opšta deklaracija o ljudskim pravima 1948. i po prvi put u istoriji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika”.