Obilježavanje 16 dana aktivizma

Obilježavanje 16 dana aktivizmaU sklopu svjetske kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, 02. i 03. decembra održali smo različite aktivnosti sa ciljem ukazivanja na političko – aktivističko djelovanje i društveni angažman u borbi protiv nasilja i dominacije u svakom obliku.  

16 dana aktivizma je svjetska kampanja koja obuhvata pet važnih međunarodnih datuma koji povezuju žene, nasilje i ljudska prava: 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1. decembar – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra, 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

Pored posjetilaca i posjetiteljki iz Banjaluke, aktivnostima su prisustvovali i u njima učestvovali i posjetitelji i posjetiteljke iz drugih gradova BiH – Prijedor, Tuzla, Brčko, Mostar, Sarajevo, Sokolac, Travnik i Doboj.

Jovana Boljanić

Jovana Boljanić

Ovogodišnji program započeli smo u City Pub-u izvođenjem monodrame „Ja, žena na brdovitom Balkanu“ – aktivistkinje i feministkinje Jovane Boljanić.

Monodrama govori o životu mlade žene u BiH, ličnim sukobima sa samom sobom a ujedno i kolektivnoj odgovornosti prema životu pojedinca_ke koji i nije baš jednostavan u sistemu u kojem živimo. Kroz  komičan pristup, propraćen je život djevojke koja teži ka cilju a okolina je u tome ne razumije i sputava, i situacije gdje se ona neplanski stopi sa okolinom i sa svim od čega je bježala.

Poslije monodrame druženje i razgovor smo nastavili uz party sa DJ MissLiliUm.

Projekcija filma "It the Time of The Butterflies"

Projekcija filma “In the Time of The Butterflies”

Drugi dan programa počeo je projekcijom filma „In the Time of  The Butterflies“ (U vrijeme Leptirica). Film govori o životu i političkom djelovanju sestara Mirabal kroz otpor režimu diktatora Rafaela Trujilla. Zbog svog revolucionarnog djelovanja, brutalno ih je likvidirala Trujillova tajna policija 25. novembra 1960. godine.

25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvoj konferenciji feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanoj u Bogoti 1981. godine. Na konferenciji su žene govorile o nasilju u porodici, silovanju i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koje žene trpe pod raznim režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. 25. novembar je odabran kao dan sjećanja na sestre Mirabal. 1999. godine su Ujedinjene Nacije rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Poslije projekcije filma uslijedio je razgovor „Živjeti sebe, živjeti zajedno“ sa političkim aktivistkinjama Ivanom Stanković i Slobodankom Dekić i aktivistom Goranom Zorićem.

img_7421

Razgovor „Živjeti sebe, živjeti zajedno“ sa političkim aktivistkinjama Ivanom Stanković i Slobodankom Dekić i aktivistom Goranom Zorićem.

Kroz svoja lična iskustva i motive, govorili su o tome kako lično postaje političko i šta sa sobom nosi takvo djelovanje u sredini koja to ne prepoznaje.

15320424_10210286107246881_52933591_n

Čitanje angažovane poezije

Ono što je interesovalo posjetitelje i posjetiteljke, a često je rezultat aktivističkog djelovanja, jeste i zasićenje ili umor samih aktivista koji je izgleda nemonovan u ovom područiju rada i okruženju u kojem se djeluje. Šta je dovelo do toga da aktivisti i aktivistkinje misle da je aktivizam posao 24/7 i žašto o tom problemu ne govorimo?

Mogući odgovori jesu autocenzura i nametnuti kolektivni osjećaj koji vodi do zanemarivanja ličnih potreba. Aktivizam jeste ono što proizilazi iz ličnog osjećaja bez obzira na razmjere koje zauzima i puteve kojim se razvija.

Veče čitanja angažovane poezije, po izboru Zorane Dabić iz Centra za mlade Kvart, bila je posljednja ovogodišnja aktivnost u okviru kampanje. U kafe baru Kab čitali smo pjesme Silvije Plat, Tanje Stupar Trifunović, Vesne Krmpotić, Branke Korać, Ivane Simić Bodrožić, Vesne Parun, Ane Ristović, Maje Solar, Florike Štefan, Mirjane Stefanović, Judite Šalgo, Radmile Lazić, Mirjane Božin, Mubere Pašić i Feride Duraković. Posjetioci i posjetiteljke su imali priliku da sami_e izaberu pjesme koje su čitali, a neke su se čitale i više puta.