Osmomartovski marš: “Osmi mart svima znan, ali ja sam žena svaki dan”

Osmomartovski marš: “Osmi mart svima znan, ali ja sam žena svaki dan”Prvi Osmomartovski marš u Banjaluci organizovali smo 8. marta 2012. Cilj ovoga marša bio je podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti.

Problem položaja žena u društvu u BiH možemo da povežemo i sa neinformisanošću i pasivnošću, jer Ustavom i zakonom žene imaju zagarantovana prava, samo je potrebno da toga postanu svjesne i da koriste ta svoja prava.

Osmi mart je nastao kao reakcija žena u borbi za svoja prava i ravnopravnost u ekonomskom, političkom i socijalnom smislu. Ova osnovna ideja svoju nit je izgubila kod nas. Proslava osmoga marta se svela na poklone, cvijeće, nakit, izlaske i muški striptiz. U našem društvu muškarci misle da je osmi mart jedini dan u godini u kojem treba da se posvete svojoj ženi, da je taj dan obasipaju poklonima i poljupcima.

Svaki vid aktivizma i feminizma dočekan je sa negacijom, i predstavljanjem toga pokreta kao udara na muškarca. Feminizam su jednako zagovarale i žene i muškarci. Kroz istoriju bilo je i muškaraca koji su bili feministi i koji su smatrali da je rodna ravnopravnost potrebna kako zbog žena tako i zbog muškaraca. Stoga kada bolje razmislimo ovo naše društvo je društvo apsurda, patrijarhata i svi smo mi žrtve predrasuda i malograđanštine.

Osmi mart svima znan, ali ja sam žena svaki dan!

Autorka: M.P.