Održana online panel diskusija „Na margini društva“

Održana online panel diskusija „Na margini društva“Online panel diskusija “Na marginama društva”, koja je održana 16. septembra, putem aplikacije ZOOM. Ovu panel diskusiju bilo je moguće pratiti putem naše Facebook stranice, a do sada je panel pregledan više od 1 400 puta. 

Stepen razvijenosti društva i društvene svijesti se ogleda u činjenici koliko su zastupljene marginalizovane grupe u društvu, te koliko se uvažavaju njihova prava i potreba. Sa pojmom marginalizacije usko se veže siromaštvo, pa ih neki koriste kao sinonime, dok neki određuju siromaštvo kao oblik marginalizacije.

Postoje različiti razlozi zašto ljudi mogu biti isključeni iz različitih područja društvenog života: zaposlenja, obrazovanja, stanovanja, društvene veze i sl. Ko su sve socijalno isključeni u našem društvu, koje su njihove potrebe i problemi, kao i kako izgleda njihova svakodnevica, samo su neka od pitanja na koja smo se truditi da ponudimo odgovor na ovom panelu.

Na panel diskusiji učestvovali su Olivera Grbić sa Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke, Muamera Đuvelek iz Udruženje samohranih roditelja iz Sarajeva i Radovan Ristić iz Udruženja distrofičara Banjaluke. Panel je moderirala Maja Kremenović Katić, magistrica socijalnog rada.

Mumera Đuvleg se dugi niz godina bori za prava samohranih roditelja. Ona je kazala da nastoji iznijeti iskustva drugih samohranih roditelja, jer je bitno ispričati s kojima se problemima i drugi susreću kao samohrani roditelji u našoj zemlji. 

„Jako nam je važno da kroz medije govorimo o izazovima samohranog roditeljstva. Kroz svoje udruženje mi se bavimo isključivo problemima s kojima se susrećemo, a najveći fokus je uvijek na djeci, jer svijet zasigurno ostaje na mladima. Prema mojim analizama koje sam radila, samo u Kantonu Sarajevo postoji oko 40 hiljada samohranih roditelja, koji su razvedeni. Udruženje koje ja vodim imalo je za cilj obuhvatiti i djecu koja su smrću izgubila jednog roditelja, djecu koja su prestala biti voljena od strane jednog roditelja, kao i djecu koja su se rađala vanbračno. Nažalost, naša država se odnosi kao maćeha prema ovoj skupini u društvu, kazala je Muamera.

Osobe s invaliditetom su u najvećem riziku da budu socijalno isključeni u društvu. Radovan Ristić iz Udruženja distrofičara iz regije Banje Luke, kazao je da su ovo udruženje osnovali članovi kako bi zadovoljili neke svoje potrebe i organizovano radili na rješavanju svojih problema. On kaže i kada pregledava staru arhivu udruženja, uviđa da su svi željeli sistematski riješiti problem sa kojima se suočavamo. 

„Danas imamo jedan problem da lica sa invaliditetom nisu prepoznata onako kako oni to žele. Vrlo često smo svrstavani u socijalni model, te kad pričamo o zapošljavanju i obrazovanju, to se pokušava riješiti kroz socijalu, odnosno kroz finasijsko davanja, što nikako ne može biti dovoljno i dugoročno rješenje“, kazao je Radovan Ristić. 

Olivera Grbić sa Fakulteta političkih nauka Banja Luka, kazala je da veoma često pokušavamo da riješimo probleme za sve jednako. Ona je kazala da svako isključivanje iz polja rada nije dobro, te ako osobe nemaju novca da se brinu za djecu i za sebe, dolazi do isključenosti iz nekih segmenata u životu.

„Nažalost, ni akademska ni politička zajednica ne prepoznaje ovaj problem, jer su one u dubokom neoliberalnom konceptu, tj. da se vi sami morate postarati za sebe, a vrlo malo se ulaže da bi se sistematski rješili problemi“, kazala je Olivera.

Ukoliko ste propustili panel diskusiju, možete je pogledati na LINKU.

Na panel diskusiji učesnice i učesnici su se složili da probleme treba sistematski riješiti, te da je bitna solidarnost među različitim marginaliziranim grupama u društvu. Potrebno je rješenje pronaći kroz zakonske okvire, ali i kroz različite projekte koje će imati u fokusu inkluziju ovih skupina u društvz, te je izuzetno važno prepoznati probleme s kojima se marginalizirane skupine susreću.  

Panel diskusija organizovana je u saradnji sa Fondacijom Friedrich- Ebert.