“Odsustvo rata ne znači mir” – Međunarodni dan mira

“Odsustvo rata ne znači mir” – Međunarodni dan miraOve godine Međunarodni dan mira smo obilježi nizom aktivnosti pod sloganom „Odsustvo rata ne znači mir!“

Porukom „Odsustvo rata ne znači mir“ smo ukazali da je danas teško govoriti o miru i da mir za svakog ima drugačije značenje. Smatramo da u vrijeme migrantske krize, trenutnih oružanih sukoba, ne možemo govoriti o postojanju mira u svijetu i da je ta riječ izgubila svoje prvobitno značenje. Bosna i Hercegovina je dokaz da odsustvo rata ne znači mir!

Nakon 21 godine „mira“, u našoj državi je stalno prisutna ratna retorika koja najčešće dolazi od najodgovornijih funkcionera koji kreiraju ovakvu situaciju u zemlji. Evidentno je da proces „pomirenja“ ne dolazi od zvaničnih institucija već da je tu ulogu preuzelo civilno društvo što nažalost nije dovoljno.

Tokom performansa, prolaznici_e su imali_e priliku da na improvizovani globus koji je simbolično predstavljao planetu Zemlju ostave svoju poruku mira. Neke od poruka koje su ostavljali su: „Mir je osnovno pravo svakog čovjeka“ , „Mir je proces“ , „Mir je izbor i stav“ , „Poštovanje među ljudima“ , „Svi građani BiH žele da žive u miru“ , „Za mene mir predstavlja slobodu“  i mnoge druge.

 Obilježavanje Dana mira smo nastavili uz veče poezije u Banjalučkom socijalnom centru (BASOC) uz Darka Cvijetića i Gorana Simića koji su nam čitali svoju poeziju. Na večeri poezije bilo je više od 20 posjetilaca i posjetiteljki.

Aktivnosti povodom Međunarodnog Dana mira organizovali smo zajedno sa Centrom za mlade KVART iz Prijedora.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21. septembar Danom mira i on se slavi od 1982. godine sa ciljem obilježavanja i jačanja ideala mira. Takođe, posvećen je miru u svijetu, a posebno odsustvu rata i nasilja.