Osmomartovski marš 2023: “Nismo jeftina radna snaga!”

Osmomartovski marš 2023: “Nismo jeftina radna snaga!”Iza nas je dvanaesti Osmomartovski marš koji je održan 08. marta 2023. godine u Banjoj Luci pod sloganom “Nismo jeftina radna snaga!”

Dehumanizujući uslovi rada u BiH su u proteklom periodu doživjeli svoju eskalaciju, kada su radnici i radnice štrajkovima i protestima pozvali poslodavce, nadležne organe i sindikate da rade ono zbog čega postoje – da se izbore za sigurna radna okruženja i poštivanje zakona. Ženska radna prava su kategorija koja se još uvijek postavlja u drugi plan, a o uslovima rada se tek ponekad govori (o diskriminaciji na radnom mjestu, seksualnom uznemiravanju/nasilju na radu, ekonomskoj nejednakosti, nejednakim platama i uslovima rada, reproduktivnim prava i rad i sl…).

Kampanja koju je pratio istoimeni upitnik pokazao je da žene koje su u radnom odnosu još uvijek nisu doživjele ravnopravnu primjenu Zakona o radu, Zakona o zabrani diskriminacije kao ni Zakona o ravnopravnosti polova koji ženama garantuje jednak društveni položaj i ravnopravnost u radu.

“Od mene su tražili da radim u minski sumnjivom području bez zaštitne opreme. Samo u slučaju posjete uprave organizacije terenu bi se osigurala zaštitna oprema – manji brojevi nisu bili dostupni i radila sam u zaštitnoj opremi više puta većoj od mog broja. Na žalbe (i moje i kolega i kolegica) su nam odgovorili da ne tužakamo i da nabavimo pelene ako smo prestrašeni i prestrašene” – anonimna ispitanica

Iskustva o nasilju na radu koje su sa nama podijelile radnice iz svih sektora. Čak 40% ispitanica je istaklo da nisu plaćene jednako kao i njihov kolega koji radi isti posao, 74% njih je izjavilo da nisu plaćene za prekovremeni radi, a 68% tvrdi da ne postoji granski sindikat koji bi zastupao njihova prava.

“Na poslu nemam ništa od opreme za zaštitu na radu, a nema ni prve pomoći, samo prazna kutija. Uniformu nismo dobili, ali se od nas traži da je nosimo. Razgovor sa šeficom je zapravo monolog, ona vrišti i vrijeđa, a mi šutimo. Plata se isplaćuje dio na banku, a dio u koverti, ako ne slušaš kovertu dobiti nećeš” – anonimna ispitanica

Poruke na ovogodišnjem Osmomartovskom maršu zasjenjene su zločinom iz mržnje grupe maloljetnih huligana, koji su aktivistkinjama nasilno oteli LGBTIQ zastavu i time ugrozili sigurnost učesnika i učesnica marša. Nakon što je Gradska uprava Grada Banja Luka na internom sastanku isključila marš iz zvaničnog programa Grada, sa objašnjenjem da LGBTIQ zastava i zastava Ukrajine nisu simboli za vrijednosti za koje se Grad zalaže, pojedinci su politički motivisan napad iskoristili kako bi prestrašili zajednicu u Banjaluci i poslali poruku da ljudska prava i slobode nisu dobrodošle u ovaj grad. Prolaznici iz automobila su uzvikivali uvrede i psovke, pokušavajući zastrašiti učesnike_ce marša, dok je grupa pomenutih huligana skupljala kamenice.

Bez obzira na napad, protestna šetnja, koja je počela u 12.15 sati ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske, nastavila se Gospodskom ulicom do Trga Krajine, gdje je marš zaključen čitanjem saopštenja i iskustva radnica.

Naša institucionalna borba sa režimskim pokušajima zastrašivanja se nastavlja. Da bismo svim ženama pružili siguran prostor, neophodno je da javni prostor postane prostor svih nas!

Hvala svima koji su došli_e, i time pokazali da je vrijeme da se prekine šutnja kada su ženska radna prava i nasilje na radu u pitanju. Vjerujemo da smo i ovim maršem ohrabrili žene da govore o nasilju na radu i na radnim mjestima. Želimo se zahvaliti roditeljima i bakama koji su doveli svoju djecu i unučiće, jer smo imali mnogo djevojčica koje su danas marširale i to nam je posebno drago, jer se ovdje borimo za njihovu sigurnost i budućnost.

Niko nije slobodan dok svi nisu slobodni!