Osmomartovski marš: Šutnja nas ne štiti!

Osmomartovski marš: Šutnja nas ne štiti!Podovom obilježavanja 8. marta – Međunarodnog dana žena u Banjaluci je održan deveti po redu osmomartovski marš pod parolom “Šutnja nas ne štiti!”

Tema ovogodišnjeg marša bila je #ŠUTNJA. Ovogodišnjom parolom željeli smo da OHRABRIMO SVE žene koje trpe neki vid nasilja (fizičko, psihičko, seksualno, ekonomsko i dr.) da prekinu šutnju i glasno progovore o nasilju koje doživljavaju, jer #ŠutnjaNasNeŠtiti, ali isto tako ovom parolom poručujemo da mi kao građani i građanke ne treba da okrećemo glavu od problema u našem društvu, već reagujemo, te glasno ukažemo na problem i potražimo/pružimo pomoć.

Šutnja medija, akademskih građana, javnih institucija i javnih ličnosti, udruženja građana, pojedinaca kao građana, ali po najviše samih žena o problemima žena – treba da se prekine!

Ohrabrimo i stanimo uz sve žene, te ih uputimo zajedno na prave adrese koje pružaju konkretne informacije i usluge ženama koje žele da prekinu svoju šutnju i preuzmu kontrolu nad svojim životom.

GALERIJA: Osmomartovski marš: “Šutnja nas ne štiti!”

Hvala svima koji su danas došli_e, i time pokazali da je vrijeme da se prekine šutnja kada je u pitanju nasilje nad ženama.

Vjerujemo da smo današnjim maršem ohrabrili žene da ne treba da šute o nasilju jer #ŠutnjaNasNeŠtiti.

Želimo se zahvaliti roditeljima i bakama koji su doveli svoju djecu i unučiće, jer smo imali mnogo djevojčica koje su danas marširale i to nam je posebno drago, jer se ovdje borimo za njihovu sigirnost i budućnost. <3

Photo by: Mirjana Ribić