Peti Vikend aktivizma

Peti Vikend aktivizmaPeti „Vikend aktivizma“ u organizaciji Udruženja građana Oštra Nula održan je od 12-14. avgusta u Banjaluci u parku „Dr Mladen Stojanović“. Tokom ta tri dana, učesnici i učesnice su imali_e priliku da učestvuju na različitim edukativno – kreativnim radionicama koje su vodili dugogodišnji aktivisti i aktivistkinje i upoznaju se sa metodama društveno odgovornog djelovanja. Ovaj događaj je okupio 30-ak mladih od 18 do 30 godina iz cijele Bosne i Hercegovine (iz Banja Luke, Prijedora, Zenice, Tuzle, Srpca, Trebinja, Bijeljine, Mostara, Berkovića, Jajca, Čapljine, Gornjeg Vakufa, Sokoca…).

IMG_4500

Radioica ” Kako graditi mir? “

Ovogodišnji Vikend aktivizma počeo je radionicom međusobnog upoznavanja i povezivanja učesnika/ca, te izgradnjom povjerenja u timu. Nakon uvodne radionice, uslijedila je radionica o mirovnom aktivizmu „Kako graditi mir?“ koju je vodila Ivana Stanković.
Na radionici „Zašto aktivizam?“ koju su vodili Dražana Lepir i Goran Zorić, razgovarali smo o samom značenju pojma „aktivizam“ i aktivističkom djelovanju, odnosno o potrebi za takvim djelovanjem. Učesnici_ce su imali_e razne asocijacije na aktivizam, ali ono što je svima zajedničko jeste to da je aktivizam odgovornost, promjena, hrabrost, revolt, empatija i solidarnost. Sa Draženom Crnomatom smo diskutovali na radionici „Društveni pokreti u Bosni i Hercegovini“, a Mario Kikaš iz Zagreba je vodio radionicu „Politička pismenost: aktivizam i teorija“.

IMG_5246

Stencil na majici

Drugi dan Vikend aktivizma je završen radionicom na temu kulture sjećanja, koju je održao Igor Sovilj iz Prijedora. U okviru radionice, Igor je predstavio i svoj „aktivistički kofer“. „Arhiv u koferu – umjetničkopolitički iskazi u javnom prostoru u BiH 2010-2015“ je rezultat istraživanja o uticaju savremene umjetnosti na forme političkog izražavanja u javnom prostoru odnosno preplitanja savremenih umjetničkih praksi i političkog aktivizma. Arhiv obuhvata 16 akcija, performansa, instalacija i drugih iskaza u javnom prostoru Prijedora, Banje Luke, Brčkog i Sarajeva koje su organizovali_e aktivističke organizacije, umjetnici_ce, grupe i pojedinci_ke, a kojima se pokušalo ukazati na određene društvene probleme i tematike. Najveći dio arhiva bavi se zabranom kulture sjećanja u BiH.

U nedjelju su održane radionice „Audio i video produkcija“ koju je vodio Aldin Arnautović iz Sarajeva i „Sigurnost na mreži“ – o sigurnoj i efikasnoj upotrebi alata u online prostoru, o čemu smo razgovarali sa Milicom Pralicom i Igorom Kolundžijom. Vikend aktivizma je završen jednom od najkreativnijih radionica koju je vodila Dragana Garić – izradom stencila. Na radionici smo učili kako da osmislimo i prenesemo svoju ličnu i političku poruku u javni prostor. Svaki_a učesnik_ca je napravila svoju specifičnu poruku na majici; neke od njih su “Kvir revolucija”, “Say hello to others”, “Love”, “Amor omnia vincit”, “Homofobija u 4 zida”, “Smrt fašizmu, sloboda narodu” itd.

Radionice Vikend aktivizma se uvijek održavaju u javnom prostoru i otvorene su za sve zainteresovane.

Vidimo se u avgustu sljedeće godine!