Početak izborne kampanje u vrijeme pandemije

Početak izborne kampanje u vrijeme pandemijeOsim što će ostati upamćena po tome što se odvija u uslovima u kojima su na snazi specijalne mjere kriznih štabova u cijeloj zemlji u cilju sprječavanja pandemije COVID-19, kada brojke zaraženih gotovo svakim danom dostižu rekorde, kampanju za Lokalne izbore u BiH koji se održavaju 15. novembra ove godine, pamtićemo i po još nekoliko bitnih događaja.

Piše: Dalio Sijah, Istinomjer.ba

 Jedan od njih, koji je izazvao veliku pažnju javnosti u cijeloj zemlji, svakako je pokretanje istrage od strane Tužilaštva Brčko Distrikta nakon informacija o kupovini glasova i manipualcijama u vezi sa prijavom birača za glasnje iz inostranstva putem pošte. Tužilaštvo BD je prije nekoliko dana odredilo i mjeru pritvora za sedam od osam osoba, koje se terete za navedene zloupotrebe, a među njima se nalazi i nekoliko zastupnika u Skupštini Brčko Distrikta.

Kako je nešto ranije, 19. oktobra, saopšteno iz Tužilaštva BD, nakon određivanja pritvora zastupnicima Radoslavu Bogićeviću i Nenad Kojiću, sumnja se da su oni “zajedno i po prethodnom dogovoru, lično ili posredstvom trećih lica pribavili, a zatim zloupotrijebili preko stotinu kopija ličnih karata građana prijavivši ih za glasanje iz Republike Srbije”. Prema posljednjim informacijama iz medija, Policija BD sumnja da je ovo samo dio neregularnosti koje bi u da dovedu u pitanje validnost kompletnog izbornog procesa. Kako je za BHT potvrđeno, “postupa se po još nekoliko otvorenih istraga, a koje se tiču počinjenja krivičnih djela protiv slobode i prava građanina i te aktivnosti idu u smjeru predstojećih izbora, kao i na dan Lokalnih izbora 15. novembra 2020. Godine”. Ovo je za sada prvi slučaj procesuiranja osoba pred Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, zbog izbornih prevara i kršenja zakona u tom pogledu, te je u tom smislu svakako veoma značajan.

Uoči ove izborne kampanje desio se još jedan svojevrstan “presedan” i to vezano za  kažnjavanje preuranjenog izbornog oglašavanja pojedinih partija i kandidata. Centralna izborna komisija BiH,  do početka izborne kampanje, na osnovu prijava Transparency Internationala, kaznila je četiri politička subjekta (SDA, Platformu za progres, “Četvorku” – NS, NIP, SDP i Stranku za bolje Vučkovce), te kandidata A-SDA za načelnika općine Zavidovići Samira Šibonjića, sa po 1.000 KM kazne, zbog plaćenog oglašavanja na društvenim mrežama prije zvaničnog početka izborne kampanje. Osim toga i po drugim prijavama, kažnjeni su nezavisni kandidat za načelnika Velike Kladuše, Ramo Hušidić, koalicija Demokratska fronta – Građanski savez, Socijalistička partija, koalicija SDS-PDP, kandidat NIP-a za gradonačelnika Bihaća Kemal Hrnić, kandidat SDA za Općinsko vijeće Lukavac Amir Hodžić, kandidat SDA za gradonačelnika Bihaća Samir Muminović, te Županijska nezavisna lista.

Iako je pred zvanični početak kampanje, na društvenim mrežama i dalje bilo primjetno plaćeno oglašavanje kandidata_kinja za načelnike i gradonačelnike, kao i kandidata_kinja za Općinska vijeća, koje je bez prijava građana jako teško evidentirati, reakcija CIK-a predstavlja pozitivan pomak u odnosu na prakse tokom dosadašnjih izbornih kampanja, bilo da se radi o opštim ili lokalnim izborima.

U javnosti će ostati upamćen i slučaj spota Ujedinjene srpske i odluka CIK-a kojom je ova partija prvo, takoreći “diskvalifikovana” iz izborne utrke, a koja je kasnije poništena od strane Suda BiH po žalbi Nenada Stevandića, lidera stranke. Naime, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine početkom oktobra donijela je odluku da zabrani ovoj partiji izlazak na lokalne izbore, zbog spota u kojem se, prema njihovom mišljenju, promoviraju međuetnička mržnja i nasilje. Međutim, dan pred početak kampanje Sud BiH poništio je ovu odluku, ali je naveo i da je ova stranka mogla biti kažnjena da je CIK svoju odluku donio u skladu sa odredbama Izbornog zakona. Osim toga, Sud smatra i da CIK nije nepravilno utvrdio činjenice vezane za zabranjeni govor u spotu Ujedinjene Srpske, kao i da je imao mogućnost sankcionisati ovu stranku u skladu sa drugim odredbama zakona. Stevandić je ipak kažnjen sa 10.000 KM kao odgovorno lice u stranci koja je producirala i emitovala ovaj video spot.

Već u prvim danima izborne kampanje, kada su brojke zaraženih novim koronavirusom počele dosezati četverocifren broj, zabilježena su i kršenja mjera kriznih štabova kojima je ograničen broj prisutnih na javnim skupovima. Tako je Stranka demokratske akcije (SDA) i pored toga što njeni zvaničnici često pozivaju na oprez i pridržavanje propisanih mjera, organizovala skup u Gradačcu koji je rezultirao zaraženim učesnicima nakon skupa. Ova stranka na još nekoliko skupova, poput onih u Visokom i Trnovu, prekršila je mjere okupljajući veći broj ljudi od dozvoljenog, a koji u dosta slučajeva nisu nosili maske i pridržavali se distance.

Mjere Republičkog štaba za vanredne situacije RS su kršili i u DNS-u, kada su odluku o raskidu koalicije sa SNSD-om proslavili u Prijedoru, gdje je kolona automobila sa zastavama DNS-a “uz pjesmu i upaljenim sirenama” kružila gradom. Istog dana pojavio se i snimak pod nazivom “Nešić slavi razlaz koalicije sa Dodikom”. Na pomenutom snimku pored predsjednika DNS-a Nenada Nešića, primjetan je veći broj osoba koje nisu nosile maske niti držale fizičku distancu. Nekoliko dana prije početka kampanje zabilježeno je i okupljanje visokih dužnosnika SNSD-a, a fotografije tog skupa objavio je gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić, na svom profilu na društvenoj mreži Twitter. Ni na ovom skupu učesnici nisu imali maske niti poštovali propisanu distancu u otvorenom prostoru. Radojičić je nekoliko dana nakon toga objavio i da je pozitivan na novi koronavirus, te je najavio da neće više organizovati javna okupljanja u nastavku kampanje. Kako je broj novozaraženih u porastu, brojni politički subjekti su, također, najavili da obustavljaju javne kampanje, ali novi snimci okupljanja pojedinih partija svakim danom su prisutni na društvenim mrežama.

Koliko i na koji način će se stranačke aktivnosti provoditi u predstojećim danima svakako će biti zanimljivo pratiti, ali već sada je jasno da striktnog poštovanja propisanih mjera u cilju sprječavanja širenja pandemije COVID 19, u brojnim slučajevima vjerovatno i dalje neće biti.

Dosadašnji tok kampanje, ali i događaji prije njenog zvaničnog početka, pokazao je da kao i u slučaju prethodnih izbora, partijama i kandidatima ne nedostaje ideja i načina da se dodvore biračima, čak i ako to direktno ugrožava njihovo zdravlje. Pozitivni pomaci u smislu istraga o kupovini glasova, kao i kazni za online oglašavanje, koje su prvi put izrečene, sa druge strane, uljevaju nadu u pozitivne promjene, kako bi se osigurao legitimitet izbornog procesa u zemlji u kojoj njeni stanovnici najmanje povjerenja imaju upravo u vlast.

 

Dalio Sijah je novinar i istraživač koji više godina radi za Istinomjer – prvu bh. fact-checking inicijativu koja se bavi ocjenom izjava domaćih političara, ali i analizom ispunjenosti predizbornih obećanja partija na vlasti u BiH. Nekoliko godina je i urednik portala Istinomjer.ba. Učestvuje i u drugim aktivnostima i projektima UG “Zašto ne”, uključujući i odnose sa javnošću.