Podrška UDIK-u povodom zabrane odavanja počasti žrtvama “Oluje” u Sarajevu

Podrška UDIK-u povodom zabrane  odavanja počasti žrtvama “Oluje” u SarajevuUdruženje građana “Oštra Nula” osuđuje zabranu koju je donijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo PU Centar u vezi mirnog okupljanja ispred zgrade ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu, a čiji je skup prijavilo Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK),  povodom obilježavanja 20. godišnjice stradanja Srba u vojnoj operaciji „Oluja“. Pružamo podršku UDIK-u i tim povodom prenosimo u cjelosti njihovo saopštenje za javnost.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
U SARAJEVU ZABRANJENO ODAVANJE POČASTI ŽRTVAMA „OLUJE“

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) oštro osuđuje i izražava žaljenje povodom zabrane koju je donijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo PU Centar u vezi mirnog okupljanja ispred zgrade ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu, a čiji je skup prijavio UDIK, u povodu obilježavanja 20. godišnjice stradanja Srba u vojnoj operaciji „Oluja“.

Skup koji je zakazan za ponedjeljak 3. avgust 2015. godine za cilj je imao odavanje pošte nastradalima u „Oluji“ te podsjećanje javnosti na zločine Hrvatske vojske prema civilnom srpskom stanovništvu koje Republika Hrvatska danas s ponosom slavi. Ovim činom na ovakav način PU Centar Sarajevo se stavlja u zaštitu Republike Hrvatske, te ovakav vid skupa zabranjuje. S tim u vezi, ovo je najgora i najstrašnija slika koju možemo da pošaljemo iz Sarajeva, a želja je bila nešto sasvim drugo. Zabranom obilježavanja godišnjice stradanja Srba u „Oluji“, Sarajevo je poslalo jasnu poruku da u Sarajevu nema prostora gdje se javno može govoriti o masovnim kršenjima ljudskih prava na prostoru bivše Jugoslavije. Ovo je i dokaz solidarisanja sa politikom koju vodi Republika Hrvatska, a to je politika koja ima za cilj diskriminaciju i veličanje odgovornih za ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom u Hrvatskoj.

Da podsjetimo, sloboda okupljanja je garantovana članom 11. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo selektivno zabranjuje skupove i krši slobodu na mirno okupljanje, koje je osnovno pravo svakog građanina i građanke Bosne i Hercegovine garantovano Ustavom i međunarodnim dokumentima koje je naša zemlja ratifikovala.

Ovo jeste poruka nama, i svima ostalima koji se bave suočavanjem sa prošlošću da jednostavno to nije tema koja će da zanima političku elitu u budućnosti. Zabraniti mirno okupljanje je nešto što se ne radi u demokratskom društvu a naročito ne u društvu koje je doživjelo sličnu sudbinu.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iskazala je solidarnost prema žrtvama genocida u Srebrenici, a sada na ovaj način institucije u Sarajevu iskazuju podršku hrvatskoj politici.

Uprkos zabrani o okupljanju, UDIK će u ponedjeljak 3. avgusta 2015. godine uputiti pismo predsjednici Republike Hrvatske i još jednom je pozvati na odgovornost i distanciranje od zločina počinjenih u ime Republike Hrvatske. Njeno (ne)distanciranje će imati dugotrajne posljedice na odnose u regionu, ali i ozbiljno shvatanje hrvatskog poimanja Zapadnog Balkana na putu ka EU.