Posjeta osmom ArtFemine festivalu “Glasno, glasnije” u Nišu

Posjeta osmom ArtFemine festivalu “Glasno, glasnije” u NišuPočetkom mjeseca tačnije, od 1. do 4.  jula ekipa Oštre Nule je bila na osmom ArtFemine festivalu “Glasno, glasnije” u Nišu, koji su organizovale žene iz Centra za devojke Niš. U posjeti su bile aktivistkinje Milica Pralica, Jovana Boljanić i Melani Isović.

Jovana Boljanić čita odlomak iz Vagininih monologa

Jovana Boljanić čita odlomak iz Vagininih monologa

Nastupom prvog ženskog romskog benda “Pretty Loud”, u prostorijama City Smart kluba u Nišu, otvoren je Art Femine festival u organizaciji Centra za devojke. Na otvaranju festivala Milica i Jovana su čitale „Vaginine monologe“ pored njih su pripovjedalo još dvadesetak žena, djevojaka i djevojčica. “Vaginini monolozi” su poznato djelo američke autorice Eve Ensler i nastalo je na taj način što je kontakirala dvjestotinjak  žena iz različitih dobnih i socijalnih skupina iz svih krajeva svijeta temeljenih na jednostavnoj ideji da je vagina osim razuma ima i jezik pa može sama pričati o svojoj okolini ili nutrini.

Ulična akcija "Glasno, glasnije"

Ulična akcija “Glasno, glasnije”

Progmram je bio intezivan  i zanimljiv, učesnice su imale mogućnost da same izaberu radionice na kojima će učestvovati. Naše aktivistkinje su izabrale feminističku kreativnu muzičku  radionicu Glasno Gasnije. Radionicu je vodila multiinstrumentalistkinja i DJ Marija Nikolić poznatija kao Časna sestra. Zadataj je bio da se izmjeni tekst pjesme  Osmi Putnik – Glasno Gasnije i pretvori u feminističku pjesmu. Paralelno sa muzičkom radionicom prikazvan film Croods 2. Drugi dio programa, prvog dana festivala nastavljen je panel diskusiom „ Kad, kako i pod kojim uslovima ima smisla ući u političku stranku ukoliko si feministkinja“. Nakon panel diskusije održana je ulična akcija „ Glasno, Glasnije“, gdje smo stojeći sa transparentima ukazivale na rodno zasnovano nasilje u našim patrijahalnim društvima. Večernji dio programa bio je rezervisan za  promociju knjige „Jefimija,  žena koja čeka“ koju je napisala 100glava  feministkinja i književnica Minja Marđanović. Poslije književne večeri program smo nastavili uz druženje, a muziku je puštala DJ Časna sestra.Panel: "Značaj aktivizma za mene i zajednicu"

Drugi dan festivala ArtFemine nastavljena je muzička radionica „Glasno, Glasnije“. Pored krativne muzičke radionice održavele su se i radionice „Od glave ka petama“ i „Samomasaža“. Nakon radionica, drugi dan festivala nastavljen je sa panel diskusiom „Značaj aktivizma za mene i zajednicu“ gdje je naša aktivistkinja Milica govorila o tome koliko je važno biti aktivan_a građanin_ka u svojoj lokalnoj zajednici, solidarnosti, problemima sa  kojima se susretala u toku svog aktivističkog angažmana. Večernji dio programa bio je rezervisan za performans „Trgovina ženama, nasilje, umjetnost, realnost“ Performans „Trgovina ženama, nasilje, umjetnost, realnost“i razgovar sa Nevenom Mitič – ženom koja je bila žrtva trgovine ljudima 1995. do 1997.  godine.  Kroz razgovor sa Nevenom smo saznali  kako je postala žrtva tgovine ljudima, kako su njeni dani izgledali kao i kako se uspijela izvući i preseliti u Brazil. Pored Nevene gošće razgovora su bile redateljka i režiserka preformansa iz Brazila Evelin Costa,  Hristina Piskulidis iz organizacije Astra, a razgovor je vodila Tatjana Nikolić iz Centra za devojke. Poslije preformansa učesnice su izvele pjesmu na kojoj su radile prethodna dva dana radionica.

Četvrti i zadnji dan festivala završen je sportsko rekreativnom radionicom i  radionicom FemiStreetArt.

Pravo na korištenje fotografija su nam ustupile žene iz Centra za devojke Niš.