Poziv za učešće u Javnom govorenju

Poziv za učešće u Javnom govorenjuPozivamo Vas da učestvujete na predavanju “Javno govorenje o zločinima počinjenim iz mržnje i govoru mržnje”, koje će se održati u ponedjeljak, 23. novembra, sa početkom u 13 sati u prostorijama Instituta za razvoj mladih i zajednice Perpetuum mobile (Petra Kočića 3) u Banjoj Luci. Javno govorenje organizuje Asocijacija za demokratske inicijative (ADI) pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders uz saradnju i pomoć partnerskih organizacija Oštre Nule, Helsinškog parlamenta građana (HPG) Banja Luka i Mreže za izgradnju mira.

Organizacije civilnog društva u BiH još uvijek se samo djelimično bave problemom zločina počinjenog iz mržnje i govorom mržnje, a razlog za to je nedostatak ljudskih kapaciteta za praćenje i izvještavanje o zločinima počinjenim iz mržnje. Veoma mali broj organizacija se bavi praćenjem pravosudnih procesa koji se vode protiv zločina počinjenih iz mržnje u Bosni i Hercegovini. Osim toga, javnost vrlo malo zna o tome šta znači kazneno djelo koje je motivisano mržnjom, te kako ih razlikovati od drugih vrsta kaznenih djela.

S obzirom na proces promjene svijesti kod građana_ki koji je dugotrajan i mukotrpan, važnost javnih govorenja o slučajevima počinjenim iz mržnje su od velikog značaja. Ukoliko se krivična djela počinjena iz mržnje ignorišu i ne pridaje im se posebna važnost u bosanskohercegovačkom društvu, dolazimo do toga da su ta djela prihvatljiva te da vremenom imaju tendenciju da postanu normalna i da na njih, kao društvo u cjelini, ne reagujemo na odgovarajući način. Svaki zločin počinjen iz mržnje treba imati javni prostor u kojem bi se javno govorilo o motivima i načinu počinjenog zločina.

Nakon uvodnog izlaganja Snježane Ivandić Ninković, direktorice Asocijacije za demokratske inicijative, i predstavnika_ca partnerskih organizacija Helsinškog parlamenta Banja Luka i Udruženja građana Oštra Nula, učesnici_ce će imati mogućnost da iznesu svoje mišljenje, te ukažu na djela počinjena iz mržnje i govor mržnje počinjenih u njihovoj lokalnoj zajednici.

Predavanje „Javno govorenje o zločinima počinjenim iz mržnje i govoru mržnje“  je otvoreno za sve zainteresovane, ali zbog ograničenog broja mjesta potrebno je da se prijavite i pošaljete svoje podatke (ime i prezime, godište i broj telefona) na mail Asocijacije za demokratske inicijative, bozana@adi.org.ba, putem fax-a: 033 262 416 ili na kontakt UG Oštra Nula 065 474-816.

Asocijacija za demokratske inicijative Sarajevo, pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders, 2015. godine nastavlja sa realizacijom projekta pod nazivom “Borba protiv govora mržnje i zločina iz mržnje”.