Predavanje Noe Treister u BASOC-u

Predavanje Noe Treister u BASOC-uPozivamo vas na predavanje o konceptu “Učitelj neznalica” i “Imenovati ‘to’ ratom” koje će se održati u subotu 05. decembra sa početkom u 12 sati u Banjalučkom socijalnom centru (BASOC) u Ulici Mirka Kovačevića br. 4.

Noa Treister predstavlja rad Učitelja neznalice kao platforme samoobrazovanja, te pripadajući arhiv tekstova, periodike i knjiga jugoslovenske humanistike.

Noa Treister, umjetnica iz Izraela je živjela tri godine u selu u okolini Majdanpeka. Tokom svog boravka istraživala je kulturu Vlaha-Rumuna preko usmene istorije kroz projekat Uneska o istoriji Vlaha, vodila 3 umjetničke radionice na teme: Između sela i grada (Majdanpek 2006), povratak Gastarbajtera (Kučevo, 2007) i Seks i tranzicija (Kučevo 2008).

Osnovala je i fabriku za ručno izrađeni tekstil savremenog dizajna, sa pokušajem osnivanja ženskog udruženja i radionice narodnih rukotvorina, uključivši u rad većinu žena iz sela. Bavila se i umjetničkom praksom koja preispituje zatečene navike i sterotipe.

Izvor: BASOC