Projekcija filma: “Dječak u prugastoj pidžami”

Projekcija filma: “Dječak u prugastoj pidžami”Povodom Dana sjećanja na holokaust, 27. januara organizovali smo projekciju filma „Dječak u prugastoj pidžami“,  u našim prostorijama u Ulici Petra Kočića br.3.

Poslije projekcije filma sa mladima smo razgovarali o tome koliko su oni danas upoznati sa pojmom holokausta i zašto je bitno da govorimo o holokaustu.

Film “Dječak u prugastoj pidzami” prikazuje priču o zabranjenom prijateljstvu koje će nastati između Brune, sina nacističkog zapovjednika i Schmuela, dječaka Jevreja koji je zatvoren u koncentracionom logoru. Iako dječake fizički razdvaja bodljikava ograda, njihovi će životi postati nezaobilazno isprepleteni.

Priča o Bruni i Schmuelu, pričana iz neobične persperktive, baca svjetlo na brutalnost, bezosjećajnost i razorne posljedice rata. Njihovo će nas tragično putovanje podsjetiti na milione nevinih žrtava holokausta.

Dan sjećanja na holokaust obilježava se 27. januara, kada su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor – Aušvic. Tom prilikom oslobođeno je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti.