Projekcija filma “Nedodirljivi”

Projekcija filma “Nedodirljivi”Balkanska istraživačka mreža, BIRN i Udruženje građana Oštra Nula vas pozivaju  na projekciju dokumentarnog filma „Nedodirljivi“  u Banjaluci. Projekcija će se održati 15.12.2016. godine, sa početkom  u 18 časova, u amfiteatru “Akademac” u zgradi BLC-a na adresi Miloša Obilića 30.

Nakon projekcije filma uslijediće razgovor sa  režiserom Nemanjom Babićem i urednikom BIRN-a Denisom Džidićem na temu Istraživačko novinarstvo i izazovi izvještavanja o ratnim zločinima. Razgovor će moderirati Dražana Lepir.

BIRN-ov nagrađivani dokumentarni film „Nedodrljivi“ otkriva ko su komandanti koji stoje iza nekih od najbrutalnijih napada na kosovska sela na području Peći za vreme rata 1999. godine.

Film dalje navodi imena generala koji su se nakon zločina pobrinuli da se tijela sakriju u masovne grobnice u policijskom centru Batajnica kod Beograda.

Uprkos brojnim dokazima, niko od odgovornih nikada nije procesuiran, dok se u Srbiji vodi proces samo protiv direktnih počinalaca.

Prvi put o zločinima govore i počinioci i žrtve  – ljudi koji su preživjeli neke od najtežih zločina tokom rata na Kosovu, kada je za samo nekoliko dana ubijeno više od 120 albanskih civila.

Pored dosad neviđenih potresnih svjedočenja, u filmu su prikazane i ekskluzivne fotografije i dokumenta iz rata.

Film je premijerno prikazan na Sarajevskom filmskom festivalu, i do sada ga je vidjela publika u Srbiji, Hrvatskoj, Kosovu, Bosni i Herzegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Albaniji, Ukrajini, Francuskoj, Americi i Mađarskoj.

“Nedorljivi” je takođe proglašen najboljim kratkim dokumentanim filmom na Festivalu filmova iz jugostične Evrope u Los Anđelesu.

Trejler za film možete pogledati ovde: http://www.balkaninsight.com/rs/page/balkanska-tranziciona-pravda-nedodirljivi-trejler