Projekcija filma “Nevidljiva” i regionalna panel diskusija “Siguran porođaj je političko pitanje!”

Projekcija filma “Nevidljiva” i regionalna panel diskusija “Siguran porođaj je političko pitanje!”Pozivamo sve djevojke, momke, žene, muškace, mame i tate da nam se pridružite 7. marta od 17.00 sati u Muzičkom Paviljonu Staklenac na projekciji filma „Nevidljiva“ slovačke redateljke Maie Martiniak i regionalnoj panel diskusiji „Siguran porođaj je političko pitanje!“.

Slovački dokumentarni film „Nevidljiva“ analizira kontroverznu temu porođajne traume koja ostvalja neizbrisiv trag ženama i na koju okolina često zanemaruje i odmahuje rukom „Bitno je da ste ti i dijete živi i zdravi“, je samo dio priče prikazane u filmu.  Film opisuje nevidljivu stvarnost žena koje su društvo i/ili zdravstveni radnici_ce ubjeđivali da je najbolje da svoja iskustva koje su doživjele na porodu što prije zaborave i da o njima šute. Ovaj film otvara dijalog u našem društvu, ali i u regiji i svijetu.

Poslje projekcije filma „Nevidljiva“ nastavićemo se baviti temom nasilja na porodu, trumatičnim iskustvima žena kroz razgovor sa našim panelistkinjama Jovanom Kisin, advokaticom i aktivistkinjom iz Banjaluke,  Sanelom Tuckesić, profesoricom i mamom, Delilom Hasanbegović Vukas istraživačicom iz Sarajevskog otvorenog centra, Danielom Drandić iz udruge RODA iz Zagreba i Jovanom Ružičić, osnivačicom i direktorkom Centra za mame iz Beograda. Panel će moderirati Tamara Zablocki novinarka iz Slovenije.

Smatramo da je izuzetno važno da se regionalno povežemo i da diskutujemo po pitanju ženskih reproduktivnih prava ali i da saznamo kakvo je stanje u regiji.

U upitniku koji smo specijalizirale za ovu temu i podijelile na društvenim mrežama dobile smo preko 400 iskustava žena sa porodilišta iz cijele Bosne i Hercegovine. Zabrinjavaju nas činjenice da su mnoge žene doživjele neugodne ali i različite vrste diskriminacije i nasilja u medicinskim ustanovama pri, tokom i nakon poroda i za njih je to bilo traumatično iskustvo.

Napominjemo da porodilišta moraju biti prijateljska i sigurna okruženja za žene, trudnice, porodilje i majke, a ljekari i medicinske sestre prijatelji i prijateljice žena. Zdravstvene ustanove i uposlenici istih moraju poštovati i provoditi zakonom garantovana prava pacijentkinja!

Takođe možete se priključiti našoj akciji prikupljanja higijenskih sredstava (sapun, ulošci, vlažne maramice, sredstva za dezinfekciju i slično) za porodilje na UKC Banjaluka i donijeti ih na događaj ili možete dostaviti u kancelariji Oštre Nule koja se nalazi u Ulici Petra Kočića 3 (parking iza Narodne skupštine), radnim danima u periodu od 10.00 do 16:00 časova.

 

O filmu NEVIDLJIVA

Film prati tri žene – Melody iz SAD-a, Stellu iz Češke i Luciu iz Slovačke.

Dokumentarac NEVIDLJIVA traga za razlozima lošeg odnosa zdravstvenog sustava prema ženama, te pokušava nevidljiva iskustva učiniti vidljivima. “Samo ako vidimo ono što se zaista događa tim ženama moći ćemo stvoriti prostor za dijalog i promjene. Vrijeme je da se promijene stavovi i način na koji zdravstveni djelatnici ali i naša društva gledaju na porod. Ako počnemo poštivati prava žena, i naučimo više o normalnim, fiziološkim procesima, veći će broj žena imati priliku iskusiti normalne, fiziološke, vaginalne porode, koji su u skladu s njihovim očekivanjima i potrebama, bez uplitanja medicinskih djelatnika, osim kada je to zaista nužno. Takav porod može osnažiti ženu i potpuno promijeniti njen doživljaj ranog majčinstva,” objasnila je redateljica filma Maia MARTINIAK.

Dokumentarni film NEVIDLJIVA obrađuje kontroverznu temu porođajne traume, na koju društvo često odmahuje rukom. “Važno da ste vi i dijete živi i zdravi” je samo dio priče. Prikazom stvarnih porođaja oblikuje se tema traume. Film prikazuje nevidljivu stvarnost žena koje su okolina i/ili zdravstveni djelatnici uvjeravali da je najbolje da svoja iskustva što prije zaborave i da o njima šute. NEVIDLJIVA otvara neophodan dijalog u našem društvu, ali i u svijetu.