Promocija knjige #ŽeneBiH

Promocija knjige #ŽeneBiHU sklopu osmog Vikenda aktivizma, u subotu 17. avgusta u kafe baru Eklektik organizovali smo prvu promociju knjige #ŽeneBiH autorica Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić u Banjaluci.

Ovo je bila četvrta promocija knjige #ŽeneBiH, nakon Sarajeva, Tuzle i Praga.

Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. Ovo je knjiga o prvim umjetnicama, spisateljicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH.

Galerija: Promocija knjige #ŽeneBiH

Na promociji smo od Mashe Durkalić, jedne od autorica knjige mogli čuti kako je nastala ideja za knjigu, kako je tekao proces istraživanja, ko je radio ilustracije ovih znamenitih žena bh. istorije, kako su putem crowdfunding kampanje uspjele skupiti novac za štampanje knjige i da li u budućnosti možemo očekivati nastavak. Takođe svoje iskustvo prve žene koja je sudila fudbalske mečeve, na promociji knige #ŽeneBiH podijelila je Milkica Milojević, novinarka, aktivistkinja i jedna od akterki u knjizi. Razgovor je moderirala aktivistkinja Milica Pralica.

Nakon promocije knjige #ŽenauBiH druženje smo nastavili uz svirku Maje & Aleksandra iz benda Why, Fingers, Why?

Više informacija o knjizi #ŽeneBiH, autoricama i ilustratoricama/dizajnericama/umjetnicama možete pronaći na web stranici: https://zenebih.ba, na kojoj u okviru webshopa možete naručiti i svoj primjerak knjige. Za one koji žive u Banjaluci, knjigu #ŽeneBiH mogu kupiti u Galeriji Plus, te u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. Cijena knjige je 45 KM.

Foto by: Mirjana Ribić