Promocija romana “U zoni” Lamije Begagić

Promocija romana “U zoni” Lamije BegagićKrajem 2016. godine ugostili smo mladu bosanskohercegovačku književnicu Lamiju Begagić i promovisali njen prvi roman “U zoni”. 

Drago nam je da se prva promocija ovog romana održala u Banjaluci i da su naši sugrađani_ke imali_e priliku da razgovaraju sa Lamijom i Dinkom Krehom – jednim od urednika romana i književnim kritičarem.

Iz razgovora sa Lamijom mogli samo čuti da je njen prvi roman „U zoni“ nastao iz kratke priče koju je ranije napisala i u kojoj su joj se otvorile mnoge teme koje je kasnije razradila u ovom romanu. Kroz mrežu ženskih odnosa, od porodičnih, prijateljskih do ličnih emocija baziranih na solidarnosti, uzajamnom pomaganju i povjerenju, autorka nam šalje poruku da ljubav jeste prostor za ovakve odnose, te da ne treba da ustuknemo od nje kada nam dolazi i u društveno neprihvatljivim formama.

Preporučujemo da pročitate roman koji nam govori o odrastanju u ratu, solidarnosti, suočavanju sa vlastitim pitanjima, prijateljstvu i LGBT pitanjima iz jednog novog, a opet svakodnevnog ugla.

“Roman prati život jedne 35ogodišnje djevojke, bivše aktivne sportiskinje koja zbog povrede koljena napušta svoju sportsku karijeru i vraća se u rodni grad. Ona pokušava da se tokom nekoliko ljetnih mjeseci suoči sa vlastitim traumama koje ima iz djetinjstva, da pozicionira sebe i svoju trenutnu vezu sa djevojkom i da razmisli o tome šta želi u životu dalje da radi. Suočava se sa onim kroz šta je prolazila, šta je bila, ali isto tako ulazi u mrežu ženskih odnosa baziranih na beskrajnoj ljubavi i solidarnosti. Ovo je priča, gotovo utopija koja govori da je ljubav – ljubav bez obzira između koga je”, rekla je Lamija

Pored promocije u Banjaluci, roman je promovisan i u Prijedoru u saradnji sa Centrom za mlade Kvart.

Kritiku romana U zoni napisao je i urednik iz izdavačke kuće Fabrika knjiga Dejan Ilić.

Nije tačno da sve srećne porodice liče jedna na drugu. Porodica iz romana “U zoni” Lamije Begagić srećna je na jedan poseban način. Naratorka iz “zone” pripovjeda nam o tome kako su se članice te porodice izborile za svoju sreću u vremenima prilično nesrećnim, za koja ni danas ne možemo, nažalost, reći da su prošla. Da odmah kažemo i to – “porodica” o kojoj se ovde govori tek delimično ima veze sa krvnim srodstvom; od toga je, za njene članice, daleko važnija bliskost koju jedne prema drugima osećaju. Saosećanje, solidarnost, predanost i beskrajna ljubav – o tome je ovde, kao u bajci, a u stvari sasvim realno, reč.

BIOGRAFIJE

Lamija Begagić (Zenica, 1980.) diplomirala je južnoslavenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Autorka je dvije zbirke kratkih priča: Godišnjica mature (Sarajevo – Beograd, 2005.) i Jednosmjerno (Beograd, 2010.), te priručnika Furam feminizam namijenjenog djevojčicama u osnovnim školama, u koautorstvu s Marinom Veličković (Sarajevo, 2016.). Urednica je i pokretačica magazina za predškolce i prvačiće Kolibrić, te članica redakcije magazina za pravednije obrazovanje Školegijum. Aktivno piše i za nekoliko časopisa i portala u regiji: Urban Magazin, Vox Feminae, lgbti.ba… Godišnjica mature prevedena je na slovenački jezik. Za svoj književni rad dobila je nekoliko priznanja i nagrada od kojih posebno izdvaja nagradu Fondacije Farah Tahirbegović. Živi i piše na relaciji Sarajevo – Bratislava.

 

Dino Kreho je diplomirao književnost u Sarajevu, a danas živi u Zagrebu gdje piše književne kritike i vodi književne programe u kultnoj knjižari Booksa. Dugodišnji je član uredništva magazina Zarez. Trenutno piše knjigu književnih kritika.