Promocija stripova: Aktivizam, umjetnost i ekološko nasilje

Promocija stripova: Aktivizam, umjetnost i ekološko nasiljePozivamo sve ljubitelje stripova i ekologije da nam se pridruže 1. aprila u 11.00 sati u Domu Omladine na promociji stripova “Zemlja-Voda-Zrak” i “Željezne zvijeri–uspon i pad”, koju organizujemo u saradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert Stiftung.

Stripovi “Zemlja-Voda-Zrak” i “Željezne zvijeri-uspon i pad” autora_ce Šejle Šehabović, Saše Džine, Marka Gačnika i Damira Arsenijevića su objavljeni u sklopu rada platforme za ekološku humanistiku “Zemlja-Voda-Zrak” (www.zemljavodazrak.com).

Na promociji stripova govore: Šejla Šehabović književnica i direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine i Damir Arsenijević univerzitetski profesor, aktivista i psihoanalitičar, koji je utemeljio je ekološku humanistiku u Bosni i Hercegovini kroz platformu Zemlja-Voda-Zrak, a razgovor će moderirati Gordana Katana, novinarka i aktivistkinja.

Bosna i Hercegovina je danas zatrovana politički, ekonomski i ekološki. Ova zatrovanost je toliko velika da mislimo da više nemamo načina da govorimo koliko nas uništava, ali i da ne umijemo tražiti rješenje. Zatrovanost nas je paralizovala, a paraliza nije život. Kroz strip – smijehom ili strahom – trebamo se dozvati u život.

Ova prva dva stripa o ekološkom nasilju kod nas pokazuju kako možemo kroz umjetnost slaviti borbu za život koji je vrijedan življenja a ne oplakivati vlastitu sudbinu iz pozicije nemoćne žrtve.

Zašto strip?

Strip nam pokazuje kako načiniti vidljivim ono što je nevidljivo. Skriveni toksični industrijski otpad je upravo ono što na trebamo učiniti vidljivim na maštovit i zanimljiv način. Strip, koji ima svoju žanrovsku logiku pričanja priče ali i cirkulacije i razmjene, može svima nama omogućiti da mislimo i govorimo o teškim temama za koje mislimo da nemamo nikakvo rješenje niti da se nas išta o tim temama pita. Strip nam vraća sliku sebe samih da se bolje prepoznamo: nekada je to komično, a nekada strašno.