Protesti sindikata u Banjaluci

Protesti sindikata u BanjaluciSindikati obrazovanja, uprave, radnika unutrašnjih poslova i pravosuđa organizovali su danas u Banjaluci protestnu šetnju, jer sa Vladom Republike Srpske nije postignut dogovor da od 1. januara bude vraćeno pet odsto umanjene plate.

Sindikalci, predvođeni predsjednicima  četiri  sindikata, predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Draganom Gnjatićem, predsjednicom Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anicom Jondić, predsjednikom Sindikata uprave Tomislavom Vrhovcem i predsjednikom Sindikata  pravosuđa Republike Srpske Sinišom Petrovićem, u 12.00 časova su ispred zgrade republičkog sindikata u Banjaluci formirali kolonu, koja je krenula prema zgradi Narodne skupštine Srpske.

Plate su zaposlenima u policiji, upravi, pravosuđu i prosvjeti punih pet godina, stagnirale iako su rasli troškovi života.

Po Zakonu o javnom okupljanju u Republici Srpskoj, protesti su dozvoljeni samo u krugu udaljenom 50 metara od  zgrada u kojima su sjedišta najvažnijih institucija.