Radionica: Digitalna sigurnost na mreži

Radionica: Digitalna sigurnost na mrežiU saradnji sa NVO Mileniumom iz Srpca  i Udruženjem mladih Una iz Kozarske Dubice, 22. aprila smo organizovali radionicu „Digitalna sigurnost na mreži“ u Srpcu.

Učesnici i učesnice su kroz teorijski i praktični dio radionice upoznali sa prednostima i rizicima korištenja interneta.

Većina mladih danas koristi internet kao osnovno sredstvo informisanja i komuniciranja. Dok surfaju netom ili chatuju preko društvenih mreža nisu ni svjesni potencijalne opasnosti kojoj se izlažu.

Virtualno nasilje i uhođenje, krađa identiteta, kriptovanje ličnih podataka samo su neke od opasnosti koje nas „čekaju“ na netu, a kojih većina nas  nije ni  svjesna  jer nije dovoljno informisana o sigurnom korištenju interneta.

U našem društvu, a naročito kod mladih je sve prisutnije virtualno nasilje kao novi oblik vršnjačkog nasilja o kome se ne govori mnogo.

Jedan od mogućih razloga zašto ono još uvijek nije prepoznato kao oblik nasilja u našem društvu mogao bi biti i taj  što se ne događa u realnom prostoru kao i fizičko nasilje, a nasilnik nam je fizički nevidljiv. Da bismo problem virtuelnog nasilja učinili vidljivim potrebno je da više edukujemo javnost o postojanju internet nasilja i o tome koje su njegove posljedice i da od nadležnih institucija zahtijevamo da donesu zakone koji bi sankcionisali ovaj vid nasilja.

GALERIJA: Radionica “Digitalna sigurnost na mreži” – Srbac

Zbog prepoznavanja ovog problema kao jednog od bitnijih  u našem društvu odlučili smo da na radionici najviše pažnje posvetimo virtualnom nasilju ili cyber bulling-u, od toga kako ga prepoznati, kome prijaviti i kako se zaštititi.

Učesnike i učesnice radionice prvo smo upoznali sa prednostima korištenja interneta, a onda smo ih postepeno kroz teorijske i praktične primjere upoznavali  sa zamkama koje internet nosi sa sobom.

Objasnili smo ima da virtualno nasilje uključuje, ali nije ograničeno na uznemiravanje ponižavanje i sramoćenje ciljane osobe, uznemiravanje porodice prijatelja i poslodavaca ciljane osobe u cilju njenog izolovanja, taktike da se zastraši meta, preuzimanje identiteta druge osobe, praćenje osobe korištenjem aplikacija Facebook Messenger-a ili Viber-a.

Pojedini učesnici/ce su se prepoznali u našem izlaganju, jer su oni ili njihovi prijatelji bili žrtve nekog od oblika virtualnog nasilja. Objasnili  smo im da ne treba da se plaše i osjećaju krivima zbog  toga što su žrtve i da trebaju biti podrška prijateljima koji su žrtve. Istakli smo im da je veoma bitno da ne brišu poruke koje su dobili od nasilnika, već treba da ih sačuvaju i da slučaj prijave roditeljima i policiji. Pored pitanja o prepoznavanju i rješavanju situacije virtualnog nasilja, najviše ih je zanimao i proces zaštite ličnih podataka na društvenim mrežama i sigurno korištenje interneta.

Što se tiče digitalne sigurnosti na mreži, ona  je potrebna svim osobama koje koriste internet i dijele svoje podatke. Bitno je napomenuti da sve svoje podatke koje dijelite online trebate i da zaštitite. Više o zaštititi ličnih podataka na internetu možete pronaći na ovom linku.

Opasnosti koje internet i informaciono komunikacione tehnologije nose sa sobom ne treba da nas plaše i budu razlog da prestanemo da ih koristimo, samo trebamo da naučimo kako možemo sigurno da ih koristimo.