Razgovori o neposrednom učešću građana u poslovima lokalne samouprave

Razgovori o neposrednom učešću građana u poslovima lokalne samoupraveU saradnji sa Centrom za životnu sredinu u periodu od 28. marta do 28. aprila predstavili smo brošuru Kratak uvod u formalne i neformalne mogućnosti djelovanja građana i Priručnik o građanskim inicijativama u Srpcu, Prijedoru, Derventi i Bijeljini.

Sa građanima iz ovih opština i gradova smo razgovarali o važnosti njihovog uključivanja i neposrednog djelovanja u lokalnim zajednicama. Upoznali smo ih da djelovanjem na lokalnom nivou imamo priliku da pokrenemo promjene u našem naselju, ulici, mjesnoj zajednici, gradu ili opštini. Odnosno, da utičemo i kreiramo sadržaj u našem najužem okruženju, ukoliko nismo zadovoljni na koji način legitimno izabrani predstavnici zastupaju naše interese.

Pored upoznavanja sa pravnim okvirima koji regulišu neposredno učešće građana na lokalnom nivou  u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne, građanima smo prenijeli naša dosadašnja iskustva kada su u pitanju ukazivanja na određene društvene probleme i njihovo rješavanje.

Kroz prenošenje naših dosadašnjih aktivističkih iskustava smo pokušali, a nadamo se i uspjeli na zanimljiv način, prenijeti važnost, građanskog aktivizma, građanskog samoorganizovanja i pravovremenog uključivanja u procese donošenja odluka. Radionice su nam pokazale da interes za učešćem postoji, ali da je mladima potreban podsticaj i primjer(i) koji mogu da slijede.

VIDEO: Neposredno učešće građana u poslovima lokalne samouprave

Ono što nas je pozitivno iznenadilo tokom ovih razgovora jeste da su uglavnom srednjoškolci bili najviše aktivni tokom razgovora, postavljajući razna pitanja kako kroz formalno i neformalno djelovanje mogu da riješe određene probleme sa kojima se susreću u svojoim lokalnim sredinama. Isto tako navodili su razne primjere svoje borbe u lokalnim sredinama, pokušavajući da ukažu na određene nedostatke i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju u svojim sredinama, a koje su lokalne vlasti ignorisale. Kroz ove razgovore zaključili smo da je mladima u njihovom aktivističkom djelovanju pored nedovoljnog poznavanja pravnih normi i akata, najveći problem nedostatak ili potpuni izostanak podrške njihovih sugrađana, prijatelja, a ponekad i roditelja u borbi za izgradnju boljih uslova za život u njihovim lokalnim zajednicama.

Veoma je bitno da mlade ljude učimo građanskoj i političkoj odgovornosti kao i mehanizmima koji su nam dostupni, kako bi mogli na vrijeme reagovati na probleme i time se izboriti za promjene koje želimo da vidimo.

Više o neposrednom učešću građana u poslovima lokalne samouprave možete pogledati i u petoj epizodi emisije Politika si ti.

GALERIJA: Razgovori o neposrednom učešću građana u poslovima lokalne samouprave

Želimo da se zahvalimo Udruženju građana Cezar i NVO Milenijum iz Srpca, Centu za mlade Kvart iz Prijedora, Omladinskom centru Derbent iz Dervente i Helsinškom odboru za ljudska prava iz Bijeljine, koji su prepoznali bitnost/važnost ove teme i pomogli nam da razgovor o neposrednom učešću građana u poslovima lokalne samouprave organizujemo u njihovim opštinama/gradovima.