Regionalna online diskusija: A šta Povorka ima s tim?

Regionalna online diskusija: A šta Povorka ima s tim?Povodom obilježavanja Međunarodng dana borbe protiv homofobije i transfobije, u saradnji sa Bh. povorkom ponosa organizovali smo regionalnu panel diskusiju “A šta Povorka ima s tim?”, 16. maja putem Zoom platforme.

Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/inter/transfobije (International Day Against Homophobia, Biphobia, Interfobia, Transphobia – IDAHOBIT) se obilježava svake godine 17. maja.

U Bosni i Hercegovini se već niz godina obilježavao kroz različite javne aktivnosti koje su ukazivale na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju pripadnici i pripadnice LGBTIQ zajednice. Zbog pandemije COVID-19, planiranje događaja ove godine pokazuje se posebno teškim, jer je online umor izazvan prekomjernom količinom korištenja ovog prostora ozbiljna pojava, a događaji na ulici još uvijek su obavijeni neizvjesnošću na mnogim mjestima. Bivanje u pandemiji više od godinu dana svima nama izaziva različite poteškoće, kako psihičke zbog sveprisutnog stresa, tako i fizičke zbog ograničavanja mogućnosti kretanja i djelovanja.

Pandemija je ograničila mnoge slobode i primorala nas na odgovornost i solidarnost prema svima nama. Iako je u vremenu koje je iza nas došlo do mnogo slučajeva kršenja ljudskih prava, nasilja i uskraćivanja sloboda, LGBTIQ aktivisti i aktivistkinje su nalazili_e kreativne načine da zauzimaju javni prostor i ukazuju na nasilje i diskriminaciju sa kojima se LGBTI osobe svakodnevno suočavaju.

Tim povodom smo kroz ovu panel diskusiju  otvorili prostor za propitivanje i razmjenu informacija i ideja sa organizatorima_cama povorki ponosa u regiji  (Srbija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Albanija, Bosna i Hercegovina). Smatramo da je važno razgovarati o pritiscima, stresu i izazovima koje pandemija ostavlja i na povorke i na aktivizam u cjelosti. Pogotovo svjesni činjenice da se javna okupljanja LGBTIQ osoba i van pandemije bore sa inistitucionalnom i društvenom homofobijom zbog koje vlada mnogo predrasuda da kao takva nisu ni potrebna.

Kroz diskusiju sa LGBTI aktivistima i aktivistkinjama iz regije smo razgovarali o tome koliko je bilo izazovno djelovati u uslovima pandemije. Koliko ovo stanje apatije i konstantnog stresa i straha utiče na aktivističko djelovanje i okupljanje u javnom prostoru. Kako aktivisti_kinje trenutno vide stanje LGBTIQ prava u svojim državama, te na koji način će organizovati Povorke ove godine?

Ovu panel diskusiju možete pogledati na LINK-u.