Šesti Osmomartovski marš – Nismo rođene samo da rađamo

Šesti Osmomartovski marš – Nismo rođene samo da rađamo“Nismo rođene samo da rađamo!” – ovogodišnji je moto Osmomartovskog marša koji se šestu godinu za redom organizuje u Banjaluci. Marš će početi u 13:30, okupljanjem ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske, a završiće na Trgu Krajine čitanjem pjesme „Uspavnaka za O.“ autorice Dijale Hasanbegović.  Projekcija filma „Sufražetkinja“ i razgovor poslije filma planirani su za 18.00 časova u Banjalučkom socijalnom centru – БАSOC-u.

Parolom “Nismo rođene samo da rađamo!” želimo da poručimo da se uloga žene u društvu ne može svoditi samo na rađanje i podizanje djece. Ne pristajemo da živimo u okovima patrijarhata koji uporno marginalizuje i negira potencijale žena.

Кako drugačije tumačiti činjenice da žene čine najveći broj ekonomski neaktivnih osoba u BiH, dok istovremeno nose najveći teret brige o porodici i najranjivijim kategorijama stanovništva,  primaju manje plate za rad iste vrijednosti i samo simbolično participiraju u izvršnoj vlasti i upravnim odborima javnih preduzeća.

Žene žrtve ratnog zločina silovanja i torture ni 20 godine poslije rata ne mogu da ostvare pravo na odštetu (pravo na naknadu za pretrpljenu štetu u krivičnom postupku) i imaju ograničen pristup zdravstvenim uslugama i korištenju prava iz zdravstvenog osiguranja.

Rodna perspektiva  se ne uzima u obzir prilikom procjene potreba i kreiranja strategija i politika razvoja pri čemu i dalje ne postoji statistika o tome koliko žena u BIH ima status izbjeglica i raseljenih osoba uz činjenicu da je manje od 10% pomoći namjenjene održivom povratku pripalo ženama povratnicama.

Istovremeno, raste broj slučajeva nasilja i diskriminacije nad LBTI ženama, sudovi izriču niske kazne trgovcima ljudima,  nasilje u porodici i partnerskim vezama u BiH i dalje predstavlja najrašireniji oblik nasilja koji predominantno pogađa žene i djevojčice i ne postoji zakonom regulisana obaveza informisanja žena koje su preživjele nasilje o dostupnim oblicima podrške i pomoći, a sudovi, u pravilu,  počiniocima rodno zasnovanog nasilja izriču uslovne osude i novčane kazne, dok su kazne zatvora prava rijetkost.

Žene sa invaliditetom su višestruko diskriminisana društvena grupa koju uglavnom karakteriše socijalna izolovanost uslijed smanjenje pokretnosti i mnogobrojnih društvenih barijera koje su doprinijele njihovoj „nevidljivosti“ itd.

Simbol ovogodišnjeg marša biće crna boja. Pozivamo sve žene koje 8. marta ne mogu protestovati sa nama da taj dan obuku nešto crno  i tako iskažu svoj protest i solidarnost sa ženama koje će taj dan štrajkovati ili marširati širom svijeta.

Nošenjem crne trake pridružujemo se generalnom osmomartovskom štrajku koji organizuje Medjunarodna štrajkačka ženska asocijacija[1] (The International Women’s Strike – IWS) koja je nastala kao odgovor na trenutno socijalno, pravno, političko i verbalno nasilje koje doživljavaju savremene žene širom svijeta.

IWS je nastao na inicijativu Poljakinja koje su u oktobru prošle godine masovno izašle na ulice protiveći se donošenju zakona koji je imao namjeru u potpunosti zabraniti abortus u Poljskoj[2].

Masovni protesti biće organizovani pod parolom “Solidarnost je naše oružje” u više od 35 zemalja svijeta, uključujući : Argentinu, Australiju, Njemačku, Italiju, Rusiju, SAD, Španiju, itd[3].

“Najbolje što možemo učiniti je da izađemo na ulice iz solidarnosti sa drugim ženama, jer sve danas živimo isto – jaku šovinističku konsolidaciju”, poruka je IWS.

 

Organizatori: Oštra Nula, Helsinški parlament Građana Banja Luka, DRIP (Djeca, roditelji i porodilje), Udruženje žena sa invaliditetom Nika, Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice, Centar za mlade Kvart, BASOC (Banjalučki socijalni centar ), Fondacija Udružene žene, Udružene žene Bratunac, Mreža za izgradnju mira i Inicijativa Građanke za ustavne promjene.

 

[1]https://www.facebook.com/events/1225189917565243/

[2]http://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/velika-pobjeda-zena-u-poljskoj-poljski-parlament-odbacio-planove-o-gotovo-potpunoj-zabrani-pobacaja/5112737/

http://rs.n1info.com/a198554/Svet/Svet/Protest-zbog-zabrane-abortusa-u-Poljskoj.html

U januaru 2017.Godineruska Duma je usvojilazakonpokojem se zanasilje u porodici ne predviđakrivičnaodgovornostako je nanesenoprvi put: http://rs.n1info.com/a223973/Svet/Svet/Nasilje-u-porodici-samo-prekrsaj-u-Rusiji-ako-je-prvi-put.html

[3]One month before March 8, the number of countries participating in the International Women’s Stop grows to 35: Argentina, Australia, Belgium, Bolivia, Brazil, Chile, Costa Rica, Czech Republic, Ecuador, Germany, Great Britain, France, Guatemala, Honduras, Iceland, Northern Ireland, Republic of Ireland, Israel, Italy, Mexico, Nicaragua, Peru, Poland, Portugal, Dominican Republic, Russia, Salvador, Scotland, South Korea, Spain, Sweden, Togo, Turkey, Uruguay and United States. Vidjeti: http://parodemujeres.com/history-iws-historia-de-pim/