Osmomartovski marš: “Sloboda rađanju”

Osmomartovski marš: “Sloboda rađanju”Četvrti Osmomartovski marš  Sloboda rađanju‬ bio je dio regionalne akcije koja se odvijala na prostorima  država bivše Jugoslavije.  Ove godine ukazujemo na specifičnosti savremenog položaja žena sa naglaskom na porodilje, majke i žene sa invaliditetom.

Istraživanje koje je sprovedeno u okviru akcije Sloboda rađanju u kojem je učestvovalo 1700 žena iz Bosne i Hercegovine, a koje je provedeno u februaru ove godine pokazalo je da se 59% žena tokom porođaja u RS nije osjećalo sigurno i zaštićeno, u 84% slučajeva pratiocima, uglavnom očevima, nije bio dozvoljen ulazak u porođajnu salu, a 60% njih tvrdi da nije učestvovalo u odlukama o načinu porođaja. Uopšteno žene se osjećaju usamljeno i omalovažavano, tretiraju se kao mašine za rađanje umjesto da budu akterke u vlastitom porođaju.

Cilj ovoga marša bio je da se porodilišta pretvore u prijatelje svih majki!

U posebno teškom položaju su zene sa invaliditetom o čemu svjedoči, između ostalog i činjenica da u cijeloj BiH ne postoji ni jedan sto prilagođen za porođaj žena sa invaliditetom dok postoji samo jedan prilagođen za ginekološki pregled.

Vrijeme je da BiH krene u pravcu poboljšanja i ujednačvanja praksi zaštite reproduktivnih prava žena. Tražimo da se poveća ulaganje u bolničku infrastrukturu, u medicinsko osoblje i osavramenjavanje uslova u porodilištima.

Na kraju marša naša sugrađanka Danijela Majstorović je pročitala pjesmu „Kako je revolucija“ od Ane Bojer (Anne Boyer).

Marš su organizovali UG Oštra Nula sa grupom zainteresovanih građana/ki DRIP, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Centrom za mlade Kvart iz Prijedora, Mrežom za izgradnju mira i nezavisnim akterkama i akterima i iz Banjaluke.

Posebno hvala galeriji umjetnika Galerija koja se nalazi u ulici Gajeva 4. te pripadnicima Centra javne bezbjednosti Banja Luka.

Istorijska je činjenica da je tačno prije 45 godina 1970. godine fokus obeležavanja osmog marta bila takođe briga o porodiljama. Obilježavanje je organizovano kao akcija solidarnosti radnog naroda Jugoslavije sa ženama Bosanske Krajine. Cilj ove akcije je bilo prikupljanje sredstava za obnovu porodilišta u Banjaluci nakon zemrotljesa. Organizovane su solidarne akcije širom zemlje, a sredstva koja su bila namijenjena za kupovinu poklona usmerena su za obnovu porodilišta.

Ženska borba, zajednička borba!

Autorka: M.P.