Socijalna pravda, a ne vaša socijaldemokratija!

Socijalna pravda, a ne vaša socijaldemokratija!Povodom 9. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, želimo da poručimo našim izvršiocima vlasti, da nam je dosta njihovih etnonacionalnih podjela i kupovine socijalnog mira, tako što našu državu zadužuju kreditima. 

Bosna i Hercegovina je prva zemlja po nezaposlenosti u Evropi, a četvrta u svijetu. U periodu od 2013. do 2017. godine, našu državu je napustilo 151.101 osoba. Svaka šesta porodica u Bosni i Hercegovini je siromašna, prosječna plata iznosi 849KM, a cijena potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu iznosi 2100KM, 15% građana nema javno zdravstveno osiguranje… Ovdje smo izdvojili smo neke od podataka koje svakodnevno možemo pročitati u novinama i čuti na vjestima.

NE RATU MEĐU NARODIMA, NE MIRU MEĐU KLASAMA!

S druge strane, vodeće stranke u Bosni i Hercegovini, u svom nazivu se definišu kao socijaldemokratske, ali rezultati njihove politike su daleko od te ideje.  Ideja socijaldemokratije podrazumjeva, socijalnu jednakost, solidarnost, prava radnika – nešto što u našoj državi je zaboravljeno od onih koji su na vlasti ili se bore za istu. Političari, umjesto da im fokus djelovanja bude jačanje socijalne pravde u državi dižu spomenike četničkim vojvodama, daju nazive osnovnim školama  imenima dokazanih saradnika okupatora u II Svjetskom ratu, uništavaju spomenike iz tog perioda…

Ovo opravdavaju stvaranjm nove istorije o Jugoslaviji govoreći  o njoj samo u kontekstu totalitarističkog sistema, zanemarujući jugoslovenski socijalizam koji je počivao na poštivanju čovjeka i radnika. Zaboravljaju spomenuti kako smo u tom mračnom i tamnom dobu Jugoslavije imali besplatno zdravstvo, besplatno obrazovanje, industriju, redovne plate, sindikalna odmarališta…. Danas, oslobođeni stega „totalitarne“ Jugoslavije,  u „demokratiji“ etnonacionalnih elita, radnici štrajkuju glađu, plate im nisu isplaćene po nekoliko godina, nemaju povezan staž, otimaju se javna dobra i sve to pod ruhom NJIHOVE socijaldemokratije.

DA LI JE OVO VAŠA SOCIJALDEMOKRATIJA?

Prema dostupnim podacima, u prošloj godini je isplaćeno oko 14 miliona maraka parlamentarcima i ministrima na nivou Bosne i Hercegovine

– 3 miliona i 450 hiljada maraka za 57 poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH

– Predsjedavajući Savjeta ministara i deset ministara dobili su iznad 600 hiljada maraka iz budžeta

– za 83 poslanika u Narodnoj skupštini RS ukupno je potrošeno oko 3 miliona maraka, dok je premijerka Srpske sa 16 ministara potrošila preko 600 hiljada maraka

– 152 poslanika i delegata u Parlamentu FBiH za osnovna primanja iz budžeta potrošili su oko 5,5 miliona, a premijer tog entiteta i njegovi ministri više od 600 hiljada maraka.

Sjetimo se zbjegova sa Kozare ‘40-ih godina prošloga vijeka, koje su pravili naši preci bježeći od okupatora i razmislite da li vas redovi ispred konzulata pojedinih zemalja, u kojima najviše stoje mladi ljudi čekajući  bolji život, podsjećaju na nove zbjegove sa Kozare?

 

SMRT KAPITALIZMU, SLOBODA NARODU!

JEDINA SOLUCIJA REVOLUCIJA!

 

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, 09. novembar, obilježava se u znak sjećanja na ”Kristalnu noć” u nacističkoj Njemačkoj, koja se odigrala u noći između 09. i 10. novembra  1938. godine, noć  u kojoj se  dogodio strahovit pogrom nad tamošnjim jevrejskim stanovinštvom. Tokom neobuzdanog nasilja uz podršku svih segmenata nacističke vlasti, ali i ostalih građana, ubijeno je na desetine osoba jevrejskog porijekla a njih oko 30 000 je odvedeno u koncentracione logore. Kristalna noć ili „Noć pogroma“ je predstavljala uvertiru u potpunu tragediju jevrejskog naroda pod nacizmom u Drugom svjetskom ratu, kada je tokom takozvanog ”konačnog rješenja” odnosno holokausta ubijeno oko šest miliona Jevereja.

GALERIJA: Socijalna pravda, a ne vaša socijaldemokratija!